Kuzey Fransa’da kireç taşından yapılmış, 23,000 yıllık kadınsı kıvrımlara sahip bir heykelcik bulundu. Arkeologlar Paleolitik döneme ait heykelciği “olağanüstü bir keşif” olarak tanımlıyor. Heykelcik “Renancourt Venüsü” olarak anılıyor.
Fransa – Amiens’teki arkeolog Clement Paris, “Taş ya da kemik aletler gibi normal kalıntılar bulmayı bekliyorduk. Ama kazının ikinci gününde, bazı parçaları pek doğal görünmeyen bir kireç taşı yığınını ortaya çıkardık. Aynı gece yirmi küsur parçayı birleştirdik ve bunun bir kadın heykelciği olduğunu fark ettik!” dedi.
Sitedeki organik kalıntıların karbon-14 testi sonuçları, heykelciğin 23,000 yıllık olduğunu gösterdi.
Heykelcik 12 santimetre boyunda, büyük göğüsleri ve büyük kalçaları olan bir kadın şeklinde. Başı ve kolları daha az ayrıntı veriyor.
Paris “Heykelciğin gerçekçi olmaması, bunu yapan insanların amacının doğurganlık ve bereket kavramlarıyla ilişkili sembolik bir kadın figürü yapmak olduğunu gösteriyor” diye ekledi.
Paleolitik “Venüs”ler
Paleolitik döneme ait bu heykelcik Amiens’te bulundu, ve 50 yıldır bulunan ilk paleolitik “venüs” heykelciği oldu. Paleolitik dönemde yapılan, ve Avrupa’da 100’den fazla örneği bulunan dolgun hatlı ve kıvrımlı kadın heykelciklerine Venüs ismi veriliyor. Heykelcikler, 15i Fransa’da olmakla birlikte, çoğunlukla Rusya ve Orta Avrupa’da bulundu.
Venüs heykelleri genelde kemik, fildişi ya da kireç taşı gibi yumuşak taşlardan yapılıyor. Kadın figürlerin göğüs, kalça ve göbeği vurgulanırken, başları genelde küçük oluyor ve bir yüzleri olmuyor. Venüslerin tarih öncesi kültürler için nasıl bir önem teşkil ettiğine dair tartışmalar sürüyor. Bir kısmının hamile görünüşlü kadınları resmetmesi, heykelciklerin verimlilik ve doğurganlık simgesi olduğu teorisini destekliyor.
You must be logged in to post a comment Login