Yeni bir araştırmaya göre Neandertaller, dünyanın her yerinde yok olduktan sonra, İspanya’da 3.000 yıl daha yaşamış.
Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, modern insanların Neandertal popülasyonlarını melezleme yoluyla absorbe etme sürecinin, düzenli ve aşamalı bir şekilde değil, “aralıklı ve coğrafi olarak dengesiz bir süreç” olduğunu söylüyor.
On yıldan uzun bir zamandır devam eden arazi çalışmalarında araştırmacılar, Güney İspanya’da üç farklı arkeolojik alanda kazı yaptılar ve 37.000 yıl öncesine kadar uzanan belirgin Neandertal malzemeleri keşfettiler. (Neandertallerle Çiftleşmek Kaybolan Genetik Çeşitliliğimizi Geri Kazandırdı)
Araştırmanın baş yazarı Dr. João Zilhão, “Avrupa’daki Orta Paleolitik dönem teknolojisi, sadece Neandertallerle ilişkili. Yeni kazılan üç arkeolojik alanda, Batı Avrupa’dakilere göre binlerce yıl sonrasına tarihlenen Neandertal aletleri bulduk. Kuzey İspanya’nın ve Güney Fransa’nın komşu bölgelerinde bile Neandertal bölgeleri çok daha eski.” diyor.
Orta Paleolitik dönem, Paleolitik dönemin bir parçasıydı ve yaklaşık olarak 300.000 ila 30.000 yıl öncesine tarihleniyor. Anatomik olarak modern insanlar, bu zaman zarfında Afrika’dan çıkıp, Neandertaller de dahil olmak üzere, Avrasya popülasyonlarını melezleme yoluyla asimile etmeye başlamışlardı.
Yapılan yeni araştırmaya göre, bu süreç, basit ve pürüzsüz bir şekilde ilerlemedi. Aksine, farklı coğrafi bölgelerde farklı evrim kalıplarıyla aralıklı gerçekleşmiş gibi görünüyor.
Ekip, 2010 yılında Neandertal sembolizmasına dair kesin kanıtlar sağlayan İspanya’daki Cueva Antón bulgularını yayımladı. Araştırmacılar, bu kanıtları bir bağlam içine koymak ve arkeolojik alanı tarihlendirmek için en son radyometrik teknikleri kullandı ve sonuçlara göre Cueva Antón, bilinen en son Neandertal bölgesi.
(Yaşlı Neandertal, Arkadaşlarının Yardımı Sayesinde Hayatta Kalabildi)
Dr. Zilhão, “Önerdiğimiz duraksamalı, aralıklı ve pürüzlü mekanizmanın insanın evriminde bir kural olması gerektiğine inanıyoruz. Bu da, Paleolitik modellerin karmaşık bir soy döngüsü şablonu çizme eğilimi gösterirken, Paleolitik malzeme kültürünün coğrafi olarak geniş benzerlik modelleri oluşturma eğiliminde olmasını açıklıyor.”
“Bu modeli anlamanın yolu, yeni arkeolojik yerleri keşfetmek ve analizler yapmak. Eski olanları tekrar araştırmak değil. Yeni alanları en son tekniklerle bulup kazı yapmak zaman alıyor olsa da, bu ödenmesi gereken bir bedel.”
(Erken Modern İnsanların Diyeti Neandertallere Göre Daha Esnek Değildi)
“İnsan evrimiyle ilgili, özellikle de Neandertallerle ilgili hala bilmediğimiz çok fazla şey var. Neandertaller ve modern insanlar hakkındaki ders kitabı fikirlerimiz çoğunlukla Fransa, Almanya ve Orta Avrupa’daki buluntulardan türetildi, ancak Buzul Çağlarında bunlar çevresel alanlardı. Muhtemelen Avrupa’da yaşayan Paleolitik insanların yarısı İber Yarımadasındaydı. Devam eden araştırmalar meyvelerini vermeye başladı ve kuşkusuz ki daha öğrenilecek çok şey var.”
Makale: João Zilhãojoao, Daniela Anesin, Thierry Aubry et all. 2017. Precise dating of the Middle-to-Upper Paleolithic transition in Murcia (Spain) supports late Neandertal persistence in Iberia. Heliyon.
You must be logged in to post a comment Login