Latmos’ta Gezi Sırasında Duvar Resimleri ve Manastır Kalıntıları Bulundu

Doğal peyzajı ve arkeolojik varlıkları ile Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri olan Beşparmak Dağları’ndaki doğa gezisi sırasında tesadüfen bir manastıra ait kalıntılar ve freskler bulundu.

Manastırın Bizans Dönemi’ne ait olabileceğini belirten ve kayalara işlenmiş freskleri oldukça etkileyici olduğunu söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü,

“Tesadüfen bulduk. Engebeli ve kayalık bir yapıya sahip Latmos’ta daha ne kadar eser var bunu bilmek imkânsız. Keşiflerin yapılması için yetkililerin ilgisine ihtiyaç var. Fresklerin yanındaki yaşam bölgesinin oldukça geniş bir alana yayıldığı gördük. Bizi tedirgin eden kaçak kazı yapanların bıraktığı izler.” dedi.

Beşparmak Dağları ve çevresinin, Batı Anadolu’nun etkileyici ve arkeolojik açıdan zengin bölgelerinden olduğunu söyleyen Sürücü,

“Latmos’ta kayaların rüzgâr ve yağmur erozyonuyla aşınmaları sonucu, insanın kendini farklı bir gezegende hissedeceği olağanüstü görüntüler yaşanıyor. Başta 8.000 yıllık tarih öncesi kaya resimleri olmak üzere, antik yerleşimler, kutsal alanlar, antik döşeme yollar, kaleler ve savunma yapıları, Bizans manastırları, freskler gibi pek çok insanlık mirası dağın gizemli coğrafyasında yer alıyor. Biz milli park ilan edilmesini beklerken maden ocaklarına verilen izinlerle yok olma tehlikesi yaşanıyor. Maden ocakları geri dönülemez tahribatlar oluşturarak Latmos’u yok edebilir.” dedi.

Latmos’ta Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından yaklaşık 30 yıldır sürdürülen çalışmalarda, tarih öncesi kaya resimleri gibi birçok buluş gerçekleştirilmişti. Batı Anadolu’da yeni bir kültür olarak tanımlanan bu resimler, Latmos’un Aydın iline bağlı sınırlarından, Muğla bölgesine kadar uzandığı göstermekteydi.

Kaya resimlerinin yanı sıra savunma kaleleri, manastırlar, antik taş döşeme yollar, freskler, kutsal alanlar, kaya mezarları ve yaşam alanları gibi kültür varlıkları bulunan Latmos, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aydın ve Milet Arkeoloji Müzeleri işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, Latmos’un çekirdek bölgesi 4491 Sayılı Kurul kararıyla koruma altında.

Anadolu’nun bilinen en eski kaya resimlerinin bulunduğu Latmos’ta yapılan yüzey araştırmasında, Kaya mezarları, kaya resimleri ve yaşam alanları gibi 15 arkeolojik buluş yapıldı. Bunların içinde Bizans dönemine ait olduğu belirtilen haçlara benzeyen kaya resimleri de bulunuyor.

Bilinmeyen Yönleriyle Latmos

Latmos’ta Bizans Dönemi Kaya Resimleri Bulundu

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply