Hasankeyf’te Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, taşıyıcı treyler sistemi ile 8 saatlik çalışmayla yeni yerine taşınacak.
Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında Zeynel Bey Türbesi’nin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınması için çalışmalar sürdürülüyor. Taşınırken yıkılma tehlikesi olan türbe, 1462-1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular’dan kalan tek eser olma özelliği taşıyor.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce iki yıl önce ihale edilen ve Diyarbakır Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan projeye göre, 1100 tonluk türbe, tek parça halinde ‘Hollanda’ yöntemiyle yeni yerine taşınacak. Taşıyıcı treyler sisteminin kullanılacağı çalışmalar, aralarında 6 mühendis ve 3 mimarın da yer aldığı 52 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilecek.
Türbeyi taşıyacak firma görevlisi yüksek mimar Mesut Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, türbenin 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşınacağını söyledi.
2016 yılında yapılan bir açıklamada, türbenin taşınma işleminin yıl sonuna tadar tamamlanacağını yetişmemesi halinde 2017 yılının başında gerçekleştirileceği belirtilmişti.
Uygulanacak sistemle, türbenin orijinalliğine, dokusuna, özgünlüğüne hiçbir zarar gelmeden yerine taşınacağını dile getiren Yılmaz, “Taşıma yönteminde hiçbir risk yok. Taşıma öncesinde aynı güzergahta test amaçlı, aynı araçla ve türbenin ağırlığına eşit bir ağırlıkla taşıma yapacağız. Türbeyi 8 saatte taşıyacağız” dedi.
Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular’dan kalan tek eser olma özelliği taşıyor.
Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu olan Zeynel Bey’in, Osmanlı İmparatorluğu’nun kazandığı 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşı’nda hayatını kaybettiği biliniyor.
Türbe, dışarıdan silindirik, içeriden sekizgen miğfer başı şeklinde iki katlı bir yapıya sahip. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadolu’ya taşımış olmasından kaynaklanıyor. Göz alıcı renklere sahip gövde süslemesiyle dikkati çeken türbenin çini mozaiklerinin ise Anadolu’da bir benzerinin olmadığı belirtiliyor.
Hasankeyf’te 2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Zeynel Bey Külliyesi, 3 medrese, 1 imaret, 1 türbe, 1 han ve Dicle kenarına yapılmış bir hamamdan oluşuyor. Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait yapılardan oluşan külliyenin medreselerinde geometrik ve bitkisel süslemeler ve çeşitli üsluplarda yazı örnekleri bulunuyor.
#HasankeyfBoğulmasın
You must be logged in to post a comment Login