Üstünden yıllar geçmesine rağmen Ötzi’nin sapasağlam günümüze kadar ulaşan bedeni üstünde yapılan araştırmaların sonu gelmiyor. Yapılan her yeni araştırma Ötzi hakkında yeni bilgiler vermeye devam ediyor. Ötzi’nin vücudunda toplam 57 dövme bulunduğu düşünülüyordu fakat yapılan yeni taramalarla gözle görülemeyen daha birçok dövmesi olduğunu ortaya çıkardı.
Günümüzden 20 yıl önce Avusturya-İtalya sınırında Alp Dağları’nda yürüyüşe çıkan iki Alman turist, son zirveye de çıktıktan sonra daha kestirme bir yerden dönmek istediler. Buz halindeki bir dere yatağının erimekte olan kısmında siyah bir leke gözlerine takıldı ve daha dikkatli baktıklarında ise bunun bir ceset olduğunu farkedip polise haber verdiler. Olay yerine gelen polisler, daha önce o bölgede bazen rastlanan ölmüş dağcılardan ya da 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybetmiş askerlerden biri olduğunu düşünüp cesedi çıkartma işlemlerine başladılar. Avusturya polisinin cesedin önemini anlayamaması ve çıkartırken aceleci davranmış olması Ötzi’nin kalça kemiğinde bozulmalara yol açtı. Ceset biraz araştırıldıktan sonra önemi hemen anlaşıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda 5300 yaşında olduğu anlaşılan Ötzi, arkeoloji dünyasına damga vurdu.
Ötzi’nin Dövmesi Bu sefer Göğüs Kafesinde
Araştırmacılar Güney Tyrol Arkeoloji Müzesi’nde korunan Ötzi’nin üstünde zarar vermeyen fotografik bir görüntüleme yöntemi ile incelemelerde bulundu. Normalde -6 derecede korunan Ötzi’nin önce buzları ekip tarafından biraz çözüldü. Beden -1 dereceye getirildiğinde gelişmiş bir kamera ile her tarafından fotoğraflandı. Bu fotoğraflar, özel olarak tasarlanmış yazılımı sayesinde her piksel için yedi dalga boyu analiz edebiliyor ve bu metodla gözle görülemeyen en ufak renk ayrımları bile yapılabiliyor.
Bu sayede araştırmacılar, Ötzi’nin göğüs kafesinin sağ alt kısmında, çıplak gözle görülemeyen bir grup yeni dövme bulmayı başardı. Dört paralel çizgiden oluşan dövmelerin uzunluğu 20 ila 25 milimetre arasında değiştiği belirtildi.
Araştırmacılar ayrıca Ötzi’nin tüm dövmelerinden oluşan bir katalog yapmayı başardılar. Bu dövmelerin 19 gruptan, 61 işaretten ve 7-40 milimetre uzunluklarından oluştuğunu belirttiler. Sağ dizinde ve sol ayak bileğinde dikey çizgiler haricinde, tüm dövmeler paralel. Dövmelerin en yoğun olduğu yer ise 12 grup dövmenin birarada bulunduğu bacağındaydı.
Ötzi’nin Yeni Keşfedilen Dövmeleri Eklem Hastalığı İçin Değil
Daha önce Ötzi’nin vücudunda bulunan dövmelerin dini ve ya süs amaçlı olduğu düşünülse de, yapılan incelemeler sonucunda dövmelerin özellikle kemik erimelerinin olduğu yerlere yapıldığı görülmüştü. Ötzi’nin bu dövmeleri o bölgelerdeki kemik ağrılarını azaltmak amacıyla yaptığı düşünülüyordu. Hatta günümüzde akapunktur tedavisinin uygulandığı noktalarda bulunuyordu. Dolayısıyla Ötzi, akapunktur tedavisinin görüldüğü ilk örnek olma özelliğini de taşıyor.
Önceden bilinen dövmelerinin eklem ağrılarını dindirmek için yaptığı düşünülen Ötzi’nin yeni tanımlanan dövmelerinin ise eklem yerlerinde olmadığı ortaya çıktı. Dolayısı ile bu dövmelerin bel ağrısıyla ya da eklem hastalıklarıyla bir ilgisi olmadığı düşünülüyor. Fakat ortaya atılan yeni bir görüşe göre, yeni tanımlanan dövmeler, safra kesesi taşı, bağırsak kurdu gibi hastalıklar için yapılmış olabilir.
Ötzi’nin önceden bilinen dövmelerinden bazıları:
You must be logged in to post a comment Login