5000 Yıllık “Mısır Mavisi” Cildimizin Altını Görüntülemek için Kullanılacak

“Mısır Mavisi”, antik dünyanın nam salmış boya maddelerindendi. Bilimsel bir başarı olmasının yanında, bulunduğu yerleşimin Mısır’la ilişkiler içinde olduğunun da kanıtı sayılıyordu ve bu yüzden tarihsel bir önem kazandı. Bu boya sadece Mısır’da yapılıyordu. “Mısır Mavisi”, kızılötesi ışınlar yayma özelliği ile çok yakında sağlık teknolojilerinde, cildimizin altında neler olduğunu incelemek kullanılabilir.

Antik Dünyada Mısır Mavisi

Kalsiyum karbonat, bakır içeren metal parçası ve bir avuç kumu biz bir araya getirsek, bu karışımdan birşey elde etmemiz oldukça zor olurdu. Bu yüzden Mısırlıların bu maddelerden böyle bir renk çıkarabilmiş olması daha da ilginç bir hal alıyor. Bu üç maddeden “kalsiyum bakır silikat”, yani Mısır Mavisi pigmenti elde ediliyor.

Fakat elde etme süreci hem zor hem de oldukça titiz. Mısır Mavisi’ni elde etmek için 4500 yıl önceki insanlar, maddelerin eritildiği ateşin ısısını azaltabilmek için özel materyeller kullanıyorlardı. Bu materyellerle bile ateşin ısısı 950 dereceye kadar çıkabiliyordu.

Mısır Mavisi, solmaya dayanıklı olan oldukça canlı bir renkti, ve keşfedildikten kısa bir süre sonra meşhur oldu. Ticaret ağlarında görülmeye ve diğer medeniyetlere yayılmaya başladı. Öyle ki günümüzde, arkeologlar tarafından bir yerleşimin ya da medeniyetin Mısır’la ilişki içinde olup olmadığını tayin edebilmek için kullanılıyor. Böylece o zamanki dünyanın ekonomik ve politik bir canlandırmasını yapabiliyoruz.

Mısır Mavisi 5000 yıldan uzun bir süre klasik dünyayı renklendirdi ve MS 1000 yıllarına kadar da popülerliğini kaybetmedi.

Günümüzde Mısır Mavisi Nasıl Kullanılıyor?

Mısır Mavisi uzun bir süredir gözden düşmüş gibi olsa da, çok yakında tekrar popüler hale gelebilir. Boyanın, üstüne görünür kızıl ışın gönderildiğinde, kızıl ötesi ışın yansıtmak gibi çok önemli bir özelliği var. Boya uzun bir süre boyunca kızıl ötesi ışın yayabiliyor.

Bu özellik, eski eserlerin üzerinin hangi çeşitte bir boyayla kaplandığını belirleyebilmemizi sağlıyor. Heykel, resim, ya da buluntunun üstüne kızıl bir ışık tuttuktan sonra kızılötesi bir kamerayla bakıldığında, Mısır Mavisi parlak olarak görünüyor.

Bu özellik ise hastanelerde çok daha işe yarayabilir gibi gözüküyor. Mısır Mavisi’nin yaydığı kızılötesi ışınların frekansı, hiçbir zarar vermeden diğer frekanslardan daha derin bir şekilde deriye nüfuz ediyor. Mısır Mavisi sağlık teknolojilerine dahil edilirse, insan vücudunu taramanın ve incelemenin oldukça ucuz bir yöntemi doğmuş olacak.

Bu işlem için çok fazla boya da gerekmiyor; Mısır Mavisi insan saçının binde biri inceliğinde levhalara ayrılabiliyor.  Peki bu gelişmiş nanoteknolojiye nasıl ulaşılıyor? Mısır Mavisi’ni bu amaçla kullanmak için sadece boyayı birkaç gün boyunca sıcak suda karıştırmak gerekiyor. Yanı bu çok ucuz ve kesin sonuçlu sağlık teknolojisini elde etmek için tek gerekenler 5000 yıllık bir boya, biraz su, ve bir kaşık.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply