2019 Türkiye’sinden 7 Talihsiz Arkeoloji Olayı

Türkiye’de 2019 yılında birçok önemli arkeolojik keşif yapılmasına rağmen, trajikomik arkeoloji olayları da eksik olmadı.

Aslında sayıca oldukça fazla olan bu trajikomik olayların arasından yedi tanesini şaşırmak isteyenler derledik.

7- Yasal izinle define arayan arkeolog

Kahramanmaraş’ta define olduğuna inanan arkeoloji mezunu bir kişi, resmi izinleri alarak kazı çalışması başlattı.

Mahalleli, polisin güvenlik önlemleri eşliğinde yürütülen kazı çalışmalarını merakla izledi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mal Müdürlüğü ve polis ekiplerinden oluşan komisyon gözetiminde başlatılan kazı çalışması iş makineleriyle yapıldı. Yasal izinle define arayan arkeolog(!), ““Burada bir hazine olduğunu düşündüğümüz için burada bir kazı çalışması başlattık. kazımız üç gün sürecek. Tek bir cihazın yardımıyla şu anda hazine noktalarına doğru ilerliyoruz. uranın geçmişte bir konak olduğunu, konağın bahçesinde de bir oda, oda içerisinde de bir definenin var olduğunu düşünerek böyle bir kazı çalışması başlattık.” diyor.

6- Roma lahit kapağı, camide musalla taşı oldu

Gaziantep’te 1984 yılından beri camide musalla taşı olarak kullanılan taş, Roma dönemine ait lahit kapağı çıktı.

İslahiye ilçesindeki mahalle sakinleri, 1984 yılında mahalle kırsalında buldukları bazalt taşını, camide musalla taşı olarak kullanmaya başladı. Ancak yakın zaman önce taşın Roma dönemi lahit kapağı olduğu anlaşıldı. Mahalle sakinlerinden Mehmet Kaçar (60), “Camimizde musalla taşı ihtiyacı olunca, biz de traktörle giderek bu taşı kırmadan, traktöre yükleyerek buraya getirip yerleştirdik. Burada sağlam duruyor ve bizler de korunmasına özen gösteriyoruz.” diyor.

5- Antik Roma köprüsü gitti, Türkiye köprüsü geldi

Gaziantep’in Araban ilçesindeki Roma dönemine ait Septimius Severus Köprüsü, restorasyon kapsamında yeniden inşa edilenler arasına girdi.

Gaziantep’teki Roma döneminden kalma Septimius Severus Köprüsü’nün aslında yıllardır restore edilmesi bekleniyordu. 2015 yılında mahallenin muhtarı, söz verilmesine rağmen restorasyon çalışmalarının başlamadığından şikayet etmişti. Daha sonra 2015 yılının sonlarında restorasyon çalışmaları başladı. Ancak ortaya çıkan görüntü tarihi dokudan oldukça uzaktı. Yapının bazı orijinal parçaları, restorasyon işlemleri sonrasında yerinde yoktu. Tarihi köprü sanki yıkılıp yerine yenisi yapılmıştı.

4- Tarihi eser satın alırken dolandırılınca polise gitmek

Burdur’da iki kişi, günümüze ait bir çömleği ‘tarihi eser’ yalanıyla 18.000 liraya sattı.

Söz konusu olay, dolandırılan kişinin polise şikayetçi olmasıyla ortaya çıktı. Oldukça normal bir olay gibi tarihi eser almak isterken dolandırıldığını belirten mağdur, günümüze ait bir çömleğe 18.000 lira verdiğini söyledi. Yakalanan şüphelilerin açıklaması ise gayet açık ve netti: “Parayı harcadık.”

3- 800 yıllık Taç Kapı eskiyince yenisi yapıldı

Antalya’da Selçuklu dönemi stilinde yapılan yaklaşık 800 yıllık Alaaddin Cami restorasyonu kapsamında ünlü Taç Kapı’nın yerine yenisi yapıldı.

Antalya Korkuteli’nde Selçuklu dönemi stilinde yapılan 800 yıllık Alaaddin Camisi’nde taşları statik nedenlerle sökülen ‘taç kapı’nın restorasyonu bitti. Ünlü Taç Kapı’nın orijinal halinden eser kalmadı. Tarihi kapının sanat şaheseri olarak nitelendirilen bezeme ve motiflerinden birçoğu artık yok. Anadolu tarihinin ‘sanat şaheseri’ olarak nitelendirilen 800 yıllık taç kapısı artık günümüz taşları ile yepyeni, pırıl pırıl…

2- Gizemli Tarsus kazısına dair ikna edici açıklama

Tarsus’ta yaklaşık bir yıl süren ve hakkında hiçbir açıklama yapılmayan esrarengiz kazıda neler bulunduğuna dair açıklama yapıldı.

Kimsenin görmemesi için mavi branda ve tel örgü ile çevrilen, ayrıca a Özel Harekat ekipleri tarafından uzun namlulu silahlarla korunan kazı alanı, uzun süredir büyük bir merak konusu. Ancak aradan geçen onca zamandan sonra Müze Kazıları Şubesi Arkeofili’yi kıramayarak tüm merakları giderdi. Cimer üzerinden verilen cevaba göre, alınan güvenlik önlemlerinin nedeni kaçak kazılardı. Ve asıl merak konusu olan konu neler bulunduğu ise şöyle: “Kandil parçası, çatı kiremiti, amfora.”

1- Gümüşhane’deki göl, define bulmak için yok edildi

Gümüşhane’de yer alan Dipsiz Göl, define bulma iddiasıyla başlatılan yasal kazının kurbanı oldu.

Yüksek bir rakımda bulunan ve doğal güzelliğiyle ön plana çıkan Dipsiz Göl, define bulma ümidiyle yasal izinle kazılarak yok edildi. Sosyal medyada büyük tepki çeken olayın ardından kazılmış göl alanı toprakla dolduruldu. Tepkiler büyüyünce, gölü yeniden oluşturabilmek adına alan tekrar kazıldı. Tepkiler devam edince Sit Alanı ilan edildi. Ve son olarak 12.000 yıllık gölün tekrar oluşması için karların erimesinin bekleneceği belirtildi.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login