Guatemala’daki Maya Kral Mezarında Yeşimtaşı Maske Bulundu

Guatemala’da, zamanında bir tanrı olarak saygı gören 4. yüzyıl kralının mezarında, en az 700 yıllık yeşimtaşından bir ölü maskesi bulundu.

Kazılar sırasında ortaya çıkarılan Maya kral mezarı.

Antik Maya şehri Waka’da bulunan en eski mezar odası olan bu mezar, ABD-Guatemala El Peru-Waka Arkeoloji Projesi arkeologları tarafından keşfedildi. Bölgede yapılan daha önceki araştırmalarda, 5., 6. ve 7. yüzyıllara ait altı kraliyet mezarı ve  kurban mezarları ortaya çıkarılmıştı.

Washington Üniversitesi’nde sanat ve bilim alanlarında antropoloji profesörü olan araştırmanın eş yazarı David Freidel, “Klasik Maya, ilahi hükümdarlarına tapıyordu ve onları ölümden sonra yaşayan ruhlar olarak görüyordu.” diyor.

“Bu kralın mezarı, Wak hanedanının başlarında görkemli bir yer olan kraliyet sarayı akropolisinin kutsal bir yere dönüşmesini sağladı.”



Mezarda yeşimtaşı maskenin keşfedilmesi, mezarın kraliyet soyundan bir üyeye ait olduğu anlamak için oldukça önemli bir bulgu. Mezar, Waka sarayı akropolünde, yeni keşfedilen bir tünelde bulundu.

Zincifre boyayla kırmızıya boyanmış olan maske, kralın başının altında keşfedildi. Maya döneminin en ünlü arkeolojik alanı olan Tikal’de çalışan arkeologlar, 1960’lı yıllarda yapılan kazılar sırasında MÖ 1. yüzyıla dayanan bir Maya kraliyet mezarında benzer bir yeşil taş maske keşfetmişlerdi.

Söz konusu maske, kralın yüzünün ön tarafını betimliyor ve Mayaların mısır tanrısının saç biçimiyle, Mayaların tanrılaştırılmış krallarının ortak betimlerini taşıyor. Maskenin üzerindeki diğer sembolik motifler ise, mısır tanrısı ile daha fazla ilişkili olduğuna işaret ediyor.

Waka mezarında zincifre boya ile kırmızıya boyanmış yeşimtaşı maske.

Mezardan ele geçen diğer eserler arasında; 22 pişmiş toprak kap, yerel yumuşakçalardan elde edilmiş kabuklar, yeşimtaşı süsler ve bir timsah gibi görünmek üzere oyulmuş bir deniz kabuğu takı yer alıyordu.

Kralın kalıntıları ve mezarda bulunan maske gibi bazı ölü hediyeleri, parlak kırmızı renkle boyanmıştı. Arkeologlar, yaklaşık MS 600 yılında mezara tekrar girildiğini ve muhtemelen bu sırada kemiklerin kırmızıya boyandığını düşünüyorlar.

Waka, Laguna del Tigre Ulusal Parkı’ndaki Tikal kentinin 65 kilometre batısında yer alıyor. Bu kraliyet şehri, İspanyol fethinden önceki en parlak döneminde, kuzeyden güneye, doğudan batıya uzanan büyük ticaret yollarını kontrol ediyordu.

Maya Kralına Ait Yazıtlı Yeşimtaşı Kolye Bulundu

Antik Teotihuacan Şehri Modern Yollarla İnşa Edilmiş

Bilginin, Sanatın, Çöküşün ve Savaşın Gölgesinde Bir Halk: Mayalar


Newsweek. 15 Eylül 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login