Bolu’daki Frig Kaya Kitabesi Artık Yok

Bolu’nun Göynük ilçesinde, Soğukçam köyü yakınlarındaki Frig Kaya Kitabesi defineciler tarafından yok edildi.

Yazıtın yer aldığı kaya bu hale getirildi. C: Ümit Çelik

Soğukçam Köyü (Cermenos) ilçe merkezine 41 km uzaklıkta ve ilçe merkezinin güneyinde yer alan Frig kaya kitabesi, esrarengiz bir biçimde yok edildi.

Ancak kitabenin ne zaman parçalanarak yok edildiği belli değil. Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları sitesinden yapılan resmi açıklamada eserin çalındığı belirtiliyor.

(Türkiye’nin Kültürel Mirası Yağmalanıyor, Haberiniz Var mı?)

Söz konusu anıt köyün 2,5 km batısında, Köyün “Türbe Önü” ve ya “Yazılı Kaya” mevkinde yer alıyordu. 9 metre yüksekliğindeki konik bir kaya kitlesinin doğu yönü düzlenmiş ve kitabe bu yüzeye yazılmıştı. Ayrıca bilinen en uzun Frig yazıtıydı.

Frig kaya kitabesinin yok edilmeden önceki hali.

9 satır olan kitabenin sol üst köşesinde üçgen bir niş yer alıyor. Kayanın önünde ise bir platform var. Bu platform halihazırda defineciler tarafından yer yer kazılarak parçalanmıştı.

Parçalanan yazıt, MÖ 8. ila 7. yüzyıllarda Anadolu’da devlet kuran Friglerin Bolu’da da yerleştiğinin en önemli kanıtlarından biriydi.

“Sorumlu yetkililerdir”

Kitabenin kendi köyünde bulunduğunu ve her yıl birkaç kez gittiğini söyleyen Ümit Çelik, Arkeofili’ye yaptığı açıklamada, olayın sorumlusu olarak yetkilileri gösteriyor.

Frig kaya kitabesinin yazılı olduğu kaya şu anda bu halde.

“2017’de yazında gittiğimde bu hasarı gördüm. Bir önceki sene yine kısmen hasarlanmış olsa da kitabenin büyük kısmı sağlamdı. 2016 sonu 2017 başı gibi bir tarihte dinamitle kitabenin tüm göğsü parçalanmış tek bir harf kalmamış. E-devlet üzerinden bunu bildirir dilekçe yazdım. Kültür bakanlığı cevabi yazısında bununla ilgili çalışmaların başladığını söylüyordu. Ankara 1 no’lu kültür varlıklarını koruma bölge müdürlüğü de zaten bu konuyla ilgili bir suç duyurusu olduğundan ve yeni bir duyuruya ihtiyaç olmadığından bahsediyordu. Bölgedeki karakol komutanı tarafından da arandım. Komutan bölgede yeni olduğunu rutin kontrollerin yapıldığını vs söyledi.”

“Farklı bir yerden gelenler bu işi yapıyor. Köylü fark edip karakolu haberdar ediyor fakat adamlar kaçmayı başarıyor. Netice nerdeyse 2000 yıldır sağlam olan kitabenin orta yerinde adeta bir krater çukuru var. Sorumlu en alttan en üste kadar tüm yetkililer. Önceki senelerde sık sık karakol devriyesi olurdu bu nedenle bu bölgeye yabancı kimse yaklaşamazdı. Eserin tam olarak değerinin ve kıymetinin bilinmeyişi mevzuyu bu noktaya getirdi.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login