Nevşehir’de Bulunan Devasa Yeraltı Şehrine Butik Otel Kararı

Toki’nin, Nevşehir’deki kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1500 yapıyı yıktığı alanda dev bir yeraltı şehri bulundu, çalışmalar durduruldu. Alan 3. Dereceden arkeolojik sit alanı ilan edildi. Toki’nin projesi şehir dışına taşınacak.

Nevşehir’in En Büyük Yeraltı Şehri

Yeni konutların yapılabilmesi için hafriyat çalışmaları başladığında yeraltı şehrinin izlerinin bulunması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bazı üniversitelerin arkeoloji bölümleriyle temasa geçildi. Arkeologların yaptığı araştırmalara göre yeraltı şehrinin uzunluğu 7 kilometreye kadar ulaşabilir ve Nevşehir’in en büyük yeraltı şehri ünvanını alabilir.

Kentsel Dönüşüm Başka Bir Alana Taşınıyor

TOKİ Başkanı Ergün Turan, bulunan yeraltı şehrinin Nevşehir’in tarihine ve turizmine büyük katkılar yapabileceğini göz önünde bulundurarak çalışmayı durduklarını ve gerekli mercilerle temasa geçtiklerini belirtti. Ayrıca kentsel dönüşümün başka bir alanda yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Turan: “Proje için harcadığımız 90 milyon lirayı zarar olarak görmüyoruz” dedi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise konuyla ilgili olarak: “Nevşehir’in ilçelerindeki yeraltı şehirleri bunun mutfağı bile olamaz” dedi.

Şehrin 3. Dereceden Sit Alanı İlan Edilmesi ve Butik Otel Olarak Kullanılması

Böylesine devasa ve tarihi bir yeraltı şehrinin 3. Dereceden sit alanı ilan edilmesini, en az 5000 yıllık bir alan için çok üzücü buluyoruz. Henüz daha hiçbir araştırma ve belgeleme yapılmamışken, yeraltı şehrinin butik otel, el sanatları merkezi, sanat galerileri olarak kullanılacağına dair yapılan açıklamayı ise zamansız buluyoruz.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply