IŞİD Palmira’da Bir Tapınağı Daha Havaya Uçurdu

Aktivistlerin ve görgü tanıklarının bildirdiğine göre IŞİD 30 Ağustos günü Suriye’deki Palmira’da başka bir tapınağın bir bölümünü patlayıcılarla yok etti.

Bel Tapınağı’na verilen zararın boyutu henüz belli olmamasına rağmen, bölgede yaşayanlar Pazar günü öğleden sonra büyük bir patlamanın duyulduğunu söylüyor.

Görsel: mattveryard.wordpress.com

İsmini Nasser al-Thaer olarak veren bir Palmira sakini  Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada “Bu topyekün bir yıkım. Tuğlalar ve sütunlar yerlerde” dedi.

Nasser al-Thaer “Sağırların bile duyacağı bir patlamaydı. Tapınağın sadece duvarı kaldı.” diye ekledi.

Tapınağın ağır hasar aldığı, sosyal medya aktivistleri ve Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından duyuruldu.

Yaklaşık 2,000 yıllık olan tapınak, Roma İmparatorluğu Dönemi’ne tarihleniyor.

Görsel: Bernard Gagnon

Bel Tapınağı’nın Palmira’daki en iyi korunmuş kalıntı olduğu düşünülüyordu. Tapınak bir Sami tanrısı olan Bel’e adanmıştı.

Bel Tapınağı IŞİD’in Palmira’da bu ay içinde saldırdığı ikinci tapınak oldu. IŞİD tam bir hafta önce, 23 Ağustos’ta Palmira’daki Baal Şamin tapınağını patlayıcılarla havaya uçurmuş, ve daha sonra bu yıkımın görüntülerini yayınlamıştı. UNESCO bu eylemin, Suriye’nin kültürel miras sembollerinden birini yok etmeye yönelik bir savaş suçu olduğunu söylemişti.

Görsel: James Gordon

Görsel: Reuters

Independent

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login