Adana’da 1700 Yıllık Yazıtlı Poseidon Mozaiği Bulundu

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yer alan Aigeai Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda 11 metrekarelik bir Poseidon mozaiği bulundu. Yaklaşık 1700 yıllık mozaiğin üstünde “Bütün yıkananlar, size selam olsun” anlamı taşıyan bir yazıt yer alıyor.

Adana'da 1700 Yıllık Yazıtlı Poseidon Mozaiği Bulundu

Aigeai Antik Kenti’ndeki bir Roma hamamının soğukluk bölümünde bulunan 11 metrekarelik mozaik, kısmen tahrip olmuş durumda bulundu. Mozaiğin alt kısmında kısmen tahrip olmuş ve Grekçe yazılmış “Bütün yıkananlar size selam olsun” anlamı taşıyan yarım bir metin de okunabildi. Mozaiğin ana bölümünde, Yunan mitolojisinde Deniz tanrısı ve baş tanrı Zeus’un kardeşi olan Poseidon yer alıyor. Poseidon’un sağında ve solunda ise yunus balığı figürleri görülüyor.

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan bölgede yürütülen kazı çalışmalarında bulunan iki panoya ayrılmış mozaiklerden biri tamamen tahrip olmuş durumda bulundu. Yuvarlak çerçeveler içine yapılmış olan mozaiklerden kuzeydekinde, elinde trident, bir omuzunu kapatacak bir örtüsü yer alan Kronos ile Rheia’nın oğlu Zeus ve Hadesin kardeşi Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen Poseidon tasviri yer alıyor. Poseidon tasvirinin sağında ve solunda yunus balığı figürleri yer alıyor. Mozaiğin MS. 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği düşünülüyor.

Adana'da 1700 Yıllık Yazıtlı Poseidon Mozaiği Bulundu

Antik dönemde ‘Kilikya Pedias’ ya da ‘Ovalık Kilikya’ adıyla bilinen ve önemli bir liman kenti olan Yumurtalık İlçesi’ndeki Aigeai Antik Kenti’nde kazılar, OKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faris Demir’in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor. Yrd. Doç. Dr. Faris Demir, Roma Dönemi’ne ait 4 mozaikli alanın kazısının yapıldığını, kurtarma kazılarında yine aynı döneme ait hamamın Frigidarium (Soğukluk) bölümünün zemininde Yunan deniz tanrısı Poseidon tasvirli mozaik bulunduğunu açıkladı.

Antik dönemde “Aigeai” olarak adlandırılan antik liman kentinin geçmişi MÖ. 2. yüzyıla kadar uzanıyor. Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanılan kentin, antik dünyanın üç büyük Asklepios Tapınağı’ndan birine ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

2014’te Eros Mozaiği Bulunmuştu

Yine aynı antik kentte 2014 yılında yapılan arkeolojik kazılar sonucu, arka kısmı balık kuyruğu olan at üstünde balık avlayan Eros figürü tasvir edilmiş bir mozaik bulunmuştu. Yunan mitolojisinde ‘Hippocampus’ adı verilen, yarısı balık yarısı at olan hayvan üzerine balık avlayan Eros mozaiği nadir olarak nitelendirilmişti.


DHA, AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login