Yunanistan’da Hayvanlar Arkeolojik Alanlara Kabul Edilecek

Evcil hayvanlar yakında Yunanistan’daki 120’den fazla arkeolojik alana sahiplerinin gözetimi dahilinde kabul edilecek.

Akropolis’te güneşlenen köpekler. C: Wikimedia Commons

Ancak yeni politikalar, Akropolis gibi trafiğin yoğun olduğu belirli noktalarda geçerli olmayacak.

Yunanistan kültür bakanlığı, sahiplerinin dikkatli gözetimi altında, yakında Yunanistan’ın 120’den fazla arkeolojik alanında evcil hayvanların dolaşmasına izin verileceğini duyurdu.

Daha önce sadece engelli ziyaretçilere eşlik eden rehber hayvanlara izin veriliyordu.

Kültür Bakanı Lina Mendoni yaptığı açıklamada, yeni politikanın diğer Avrupa ülkeleri modelinde anıtlara ve arkeolojik alanlara erişilebilirlik çerçevesine yönelik ilk ama önemli bir adım olduğunu söylüyor.

(İlgili: Yunanistan’da Arkeologlar Grev Başlattı)

Yeni kurallar, köpeklerin bir metreden daha kısa tasmalar ile veya bir taşıyıcı içinde olmalarını gerektiriyor. Evcil hayvan sahiplerinin bir sağlık sertifikası ve herhangi bir atığı toplamak için malzeme taşıması gerekiyor. Ayrıca daha büyük köpeklerin içeri girebilmek için ağızlık takması gerekiyor.

Bununla birlikte, bazı arkeolojik alanlar, özellikle de kalabalık olanlar, evcil hayvan kabul etmeyecek. Akropolis, Girit’teki Knossos, antik Olympia ve Delphi gibi yüksek trafikli turistik yerler, yalnızca insanlara açık olmaya devam edecek.

Evcil hayvanların tiyatrolara, tapınaklara, tonozlu mezarlara ve mozaik zeminli anıtlara girmesi hâlâ yasak. Ancak 110 adet ek konum, sahipleri keşif yaparken evcil hayvanların bekleyebileceği kafesler sunacak.

Yunanistan’ın duyurusundan önce bazı Avrupa ülkeleri hayvanlar üzerindeki kısıtlamaları çoktan gevşetmişti. Örneğin, İtalya’nın Venedik kentine seyahat edenler artık belirli müzeleri gezerken köpek bakıcılığı hizmetlerinden yararlanabiliyor. Evcil hayvan sahipleri, çevrimiçi olarak kaydolduktan sonra, seçtikleri müzenin girişinde onları karşılamak için bir köpek bakıcısı ayarlayabiliyor. Hizmetin saati yaklaşık 10 ABD doları.

Yunanistan’daki bazı alanlar daha önce benzer çabalar sarf etmişti. Geçen ay, Atina’daki Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, ziyaretçileri Dünya Sokak Hayvanları Günü için köpeklerini yanlarında getirmeye davet etti. Müze ayrıca yakınlardaki Socrates Barınağı’ndan evlat edinilmeye hazır yavru köpeklere de ev sahipliği yaptı.

Yunanistan, hayvanlar üzerindeki kısıtlamaları hafifletmenin yanı sıra, turistik destinasyonlarda erişilebilirliği daha geniş bir şekilde artırmak için çaba harcıyor.

Geçen ay yetkililer, ülkenin yüzlerce plajına tekerlekli sandalye rampalarının kurulacağını duyurdu. Ülke ayrıca birkaç yıl önce Akropolis’te tekerlekli sandalye dostu bir asansör ve yol inşa etti.

Yunanistan büyük ölçüde turizm gelirlerine bağımlı. DW’in 2022’de bildirdiği gibi, sektör “iyi bir yılda” ülkenin GSYİH’sının yüzde 20’sinden fazlasını oluşturuyor. 2019’da, Covid-19 salgınından önce turizm 18 milyar dolardan fazla gelir getirdi.

Henüz bir zaman çizelgesi duyurulmamış olsa da, yeni hayvan politikaları, hem evcil hayvan seven gezginler hem de Yunan vatandaşları için kültürel alanları ziyaret etmeyi kolaylaştıracak.


Smithsonian Magazine. 23 Mayıs 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login