İzmir’in Bornova ilçesinde yürütülen Yassıtepe kazılarında, Miken uygarlığına ait 3.400 yıl yıllık mezar ve çömlekler bulundu.
İzmir’in bilinen en eski yerleşimi olarak kabul edilen Yeşilova Höyüğü’nde ve yakınındaki Yassıtepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığında devam ediyor.
Doç. Dr. Derin, bu yıl Yassıtepe Höyüğü’nde yapılan kazılarda, Miken uygarlığına ait çok önemli bir mezar alanı ve buluntuların ortaya çıkarıldığını söylüyor.
(İlgili: İzmir’deki Yassıtepe Höyüğünde 5000 Yıllık Lüks Yaşamın İzleri Bulundu)
Mezarlık alanının 5.000 yıl önceden itibaren kullanılmaya başlandığını belirten Derin, özellikle de günümüzden 3.400 yıl öncesine dayanan bir mezar grubunun, muhtemelen Miken’deki tüccarlara ait mezarlar olduğunu söylüyor.
Doç. Dr. Derin, “Taş sandık ve küp mezarlar bulunuyor. Bu mezarlar, İzmir’in ilk ticari hayatının başladığı bir sürece ait. Çünkü, olasılıkla Yunanistan’daki bir uygarlık olan Miken’deki tüccarlara ait mezarlar. Mikenler, Ege Adaları, Yunanistan ve bütün Akdeniz havzasında egemen olan ticari ve siyasi bir grup.” diyor.
“Bu toplumun da Batı Anadolu’daki izlerini, Yassıtepe Höyüğü kazılarında bulduk. İnsanlar yakılmamış. Ölülerini taş mezar ve sandıklara koymuşlar. Yanlarına da kokulu zeytinyağının taşındığı ‘pelike’ yani çift kulplu testi ile krem taşınmasında kullanılan ‘pyxis’ adı verilen kapları koymuşlar. Ayrıca kendi yörelerinden getirdikleri akik taşından yapılma takıları da mezarlara bırakmışlar.”
“Belki ‘Levantenlerin öncüleri’ de diyebileceğimiz bu toplulukların, ilk ticari yaşamı da bu yıldan itibaren yoğun bir şekilde gerçekleştirdiğini gördük.”
Bu tür buluntulara Batı Anadolu’nun birçok bölgesinde rastlanabiliyor, ancak İzmir kent merkezinde bu mezarlık alanının ilk kez bulunmasının önemli olduğu belirtiliyor.
Yeşilova ve Yassıtepe Höyükleri
8.500 yıllık Neolitik bir yerleşim olan Yeşilova Höyüğü İzmir’in şimdiye kadar bilinen en eski yerleşim alanı olma özelliği taşıyor. Bilimsel kazı çalışmaları 2008 yılından beri Zafer Derin kazı başkanlığında yürütülüyor. Höyükte Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Roma dönemlerine ait arkeolojik tabakalar yer alıyor.
Yeşilova Höyüğü’nde en az 8.500 yıl önce başlayan yerleşim süreci, MÖ 6000 yıllarında Yassıtepe ve civarına doğru yayıldı. Yassıtepe, Yeşilova Höyüğü kazı çalışma programına bağlı olarak yerleşimin Neolitik Dönemin sonundaki (MÖ. 6000-5800) yayılımını saptamak, Kalkolitik ve Tunç Çağ süreçlerine ilişkin yerleşik yaşamı öğrenebilmek amacıyla ilk kez 2010 yılında kazılmaya başlandı. Yüzey toprağının hemen 10 cm altında başlayan, taş duvarlı ince uzun evlerden oluşan yerleşim, Troya kentinin en eski tabakası Troya I ile çağdaş. Bu alanda yüzey toprağının altında çıkartılan mimari kalıntılar, Troya’da olduğu gibi ince uzun yapılar şeklinde.
You must be logged in to post a comment Login