Kaliforniya Üniversitesi’den Yasamin Mostofi ve Chitra R. Karanam isimli araştırmacılar, wifi ile duvarların içini 3 boyutlu olarak tarayabilen yeni bir sistem geliştirdiler.
Yeni geliştirilen bu sistem basit bir mantıkla çalışmakta. İki drone birbirine entegre şekilde WİFİ üzerinden sinyal alışverişi yapıyor. Bu alışverişte bir drone yapıya paralel olarak WİFİ sinyalı yollarken, alıcı olarak tasarlanmış olan bir diğer drone ise bu sinyali alarak sisteme yolluyor. Aslında sistemin çalışma mantığı, WİFİ sinyalinin dalga boyunun ölçülmesi üzerine kurulu. Bu ölçümler arasındaki farklar ise basit şekiller halinde görselleştiriliyor. Ölçüm boyunca birbirine paralel olarak yapı etrafında uçan drone’lar sinyalleri haritalandırıyorlar.
Sistem sayesinde bir yapının içinde ne olduğu gibi benzerlik yakalanabilir farklı durumlarda bir röntgen alınabilinmesi mümkün. Yapının duvarlarını delen WİFİ dalgalarının boyları sistemin tek çalışma prensibi ve bu çalışma prensibi basit bir şekilde 3 boyutlu modellemeyi mümkün kılıyor.
Araştırmacılar sistemin daha önceki ölçümlere ya da ön hazırlık süreçlerine gerek kalmadan sadece drone’ların alışverişi ile oldukça başarılı bir model oluşturabildiğini belirtiyorlar.
Ekip ilk prototipte aynı sistemi kullanarak 2 boyutlu modeller oluşturmayı başardı ve ufak bazı eklemeler ile hızlıca 3 boyutlu modele geçiş sağladı. Sistem aslında hazır ve hepimizin şu an dahi ulaşabileceği WİFİ alıcısı ve basit bir android tablet gibi hazır cihazları kullanmakta. Alıcı da bir adet Raspberry Pi ve WİFİ kartı kullanılmakta. Bu sayede iki drone birbiri ile iletişim kurarak anlamlı sonuçlar çıkarabilmekte.
Çok geniş bir kullanım potansiyeli olabilecek olan sistemin bir teknolojik atılım olduğunu söylemek pek de doğru bir tabir olmaz. Ancak arkeoloji ve benzeri bilim dallarında giderek çok daha önemi bir hale gelen 3 boyutlu modellemeyi çok daha kolay hale getirebileceği kuşkusuz bir gerçek. Nitekim Raspberry Pi üzerindeki kodlama açık kaynaklı olması halinde çok da büyük olmayan meblağlara her projenin sahip olabileceği bir teknoloji olabilir.
Techrunch. 19 Haziran 2017.
You must be logged in to post a comment Login