Van’da Hayvanlarla Gömülmüş Urartulu Yönetici Mezarı Bulundu

Van’da yer alan Çavuştepe Kalesi ve nekropol alanındaki çalışmalarda, dört at, köpek, sığır ve koyun ile gömülmüş Urartulu mezarı bulundu.

Urartu Kralı II. Sarduri tarafından yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanında sürdürülen çalışmalarda, bir köpek, dört at, sığır ve koyun ile gömülmüş Urartu yöneticisine ait olduğu düşünülen mezar bulundu.

Van’ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanında Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. 2021 sezonunda Çavuştepe Kalesi’nde tahrip olan alanların onarılması için temizlik ve konservasyon, nekropolde ise kazı çalışmalarının yürütülüyor.

(Van’da Urartulu Çocuğun Kolunda Ejder Başlı Bilezikler Çıktı)

Urartu aristokratlarının gömüldüğü alan olduğu düşünülen 2.750 yıllık nekropolde geçtiğimiz sene kolun pazu kemiği kısmında ejder başlı iki bilezik ve boyun kısmında takılar olan çocuk iskeleti ortaya çıkmıştı. Şimdi ise hayvanlarla birlikte gömülen kişinin Urartulu bir yönetici olduğu düşünülüyor.

Urartu ölü gömme geleneği ve arkeolojisine ilişkin çok farklı buluntularla karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Uzman ekibimizle yürüttüğümüz çalışmalarda in-situ (ilk konulduğu şekliyle) halinde bir mezarla karşılaştık. Bir insanın dört at, sığır ve küçükbaş hayvanıyla gömüldüğünü gördük. Hemen yanında seramik parçaları ele geçti. Burada şimdiye kadar hiç rastlamadığımız bir hazneli kandille karşılaştık. Aydınlatmayla ilgili de önemli ipuçları veriyor.” diyor.

Çalışmaların devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Soyluluğunun ne derece olduğunu ilerleyen günlerde ortaya çıkarmış olacağız. Dört atıyla gömülen insanın önemli biri olduğunu düşünüyoruzr. Atlarla ilişkisi olan, yönetici sınıf ya da askeri üst düzey kişi olduğunu düşünüyoruz.” diyor.

Doç. Dr. Hakan Yılmaz ise “Bu sene ilginç bir buluntuyla karşılaştık. Kişinin atlarıyla gömülü olması ilginç bir durum. Dört at var. İkisinin kafatası sağlam. İkisinin de alt çeneleri var. Mezarın hemen yanında insan kafatası ve kemikler var. Onların yanında da sığır kemikleri var. Bireyin hayvanlarıyla beraber gömüldüğünü anlıyoruz. Urartu ölü gömme geleneğinde şimdiye kadar rastladığım ilk buluntu. Bu mezar önemli bir kişiye ait. Bizi çok şaşırtan bir durum. Kemikleri laboratuvarda analiz edeceğiz.” diyor.

Doç. Dr. Hanifi Biber ise burada farklı bir ölü gömme adetiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor:

“Dikkatimi çeken mezarın yanındaki çömlek parçaları. Çok kaliteli. Van Müzesi’nde çok kaliteli seramikler var, bu da onlara benziyor. Çok küçük ve yonca ağızlı testi gibi görünüyor. Mezar henüz tam açılmadı, başka buluntular da gelebilir. Dolayısıyla gerek atlarıyla gerekse de seramiklerin kalitesi itibarıyla sıradan bir insan olmadığını ve yönetici olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login