Tüm İnsanlar Afrika’da Evrimleşmemiş Olabilir

Çin’de bulunan 260.000 yıllık Homo erectus kafatasına yapılan analizler, tüm insanların Afrika’dan gelmemiş olabileceğini gösteriyor.

Dali Kafatası, evrim tarihimiz hakkında yeni sorular ortaya atıyor. F: Sheela Athreya

Birçok bilim insanı, tüm modern insanların Afrika’daki atalarından geldiğini düşünüyor. Ancak Çin’de bulunan eski bir kafatasına yapılan yeni bir analiz, Afrika’da bulunan en eski insan fosilleriyle çok fazla benzerlik gösterdi; belki de hepimiz Afrika’da ortaya çıkmadık.

Dali Kafatası olarak bilinen kafatası, yaklaşık 40 yıl önce Çin’in Şensi bölgesinde bulundu. Bu kafatası, eski insan türlerinden Homo erectus’a aitti. Yaklaşık 260.000 yıl öncesine tarihlenmesine rağmen, yüz hatları ve kafasının büyük bir bölümü sağlamdı. Dali kafatası o kadar eskiydi ki, arkeologlar başlangıçta modern Homo sapiens’le aynı yüz özelliklerini paylaşabileceğine inanmadılar.

(Neandertallerle Çiftleşmek Kaybolan Genetik Çeşitliliğimizi Geri Kazandırdı)

Çin Bilimler Akademisi’nden Xinzhi Wu, baskın fiziksel benzerlikler nedeniyle, Homo erectus’un Homo sapiens’le DNA paylaşması gerektiğine inanıyordu. Bu iddianın ana akım bilim dünyasında görmezden gelinmesinden onlarca yıl sonra Wu ve Sheela Athreya, Dali Kafatası’nı tekrar inceledi ve evrim tarihimizi tekrar yazmamız gerekebileceği sonucuna vardı. Dali Kafatası, daha önce Fas’ta bulunan iki farklı Homo sapiens kafatasıyla oldukça benzer çıktı.

Athreya, “Bunu gerçekten beklemiyordum.” diyor.

Homo erectus’a ait Dali Kafatası’nın, Homo sapiensle çok fazla benzerliği var. F: Sheela Athreya

Çoğu antropolog, fosil kanıtlarına dayanarak, türümüzün yaklaşık 200.000 yıl önce Afrika’da ortaya çıktığına inanıyor. Dahası, modern insanlar üzerindeki genetik araştırmalara göre, son 120.000 içinde Afrika’yı terk eden ve dünyaya yayılmış tek bir nüfustan geliyoruz. Bu Afrika grubu, Neandertal gibi diğer türlerle melezlenerek kazanılan az sayıdaki gen dışında, tüm modern insan genlerinin kaynağı. Ancak Dali Kafatası bu hikayeye uymuyor.

(Fas’ta Bilinen En Eski Homo Sapiens Kalıntıları Bulundu)

Sadece Fas’taki kafataslarını bulmuş olsaydık ve Dali kafatası olmasaydı, modern insanların hepsinin Afrika’da evrildiğine inanmayı sürdürmek mantıklı olurdu. Ancak benzerlikler, erken modern insanların dünyanın diğer yerlerindeki insanlarda genetik olarak izole olmayabileceğini gösteriyor.

Athreya, “Bence gen akışı çok yönlü olabilir, bu nedenle Avrupa’da veya Afrika’da görülen bazı özelliklerin Asya’da ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyorum.” diyor.

Dolayısıyla, modern Homo sapiens’lerle ilişkilendirdiğimiz bazı özellikler, aslında doğu Asya’da gelişmiş olabilir ve sonrasında Afrika’ya taşınmış olabilir. Dali Kafatası ile Fas’ta bulunan kafataslarının karşılaştırması üzerine ilerde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

(Antik Genom Analizine Göre Modern İnsanlar 350.000 Yıl Önce Ortaya Çıktı)

“Fakat benzerlikler çok fazla; bildiğimiz haliyle türümüzün kökenlerini yeniden yazmaktan, atalarımızın nasıl göç ettiklerini ve etkileşim kurduklarını ve nasıl evrimleştiklerini yeniden değerlendirmekten bahsediyoruz.”

John Hawks, “Gerçek anlamda, göçler ve genetik değişimler yoluyla tekrar tekrar birbiriyle etkileşim kurmuş çok bölgeli bir nüfustan bahsediyoruz.”


Newsweek. 14 Kasım 2017.

Makale: Athreya, S., & Wu, X. (2017). A multivariate assessment of the Dali hominin cranium from China: Morphological affinities and implications for Pleistocene evolution in East Asia. American Journal of Physical Anthropology.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login