Tükendiği Sanılan Kafatası Hastalığının Halen Yaygın Olduğu Görüldü

Cribra Orbtialia hastalığında, göz çukurlarının içindeki kemikler gözenekli hale geliyor. Bu durumun sağlığa olumsuz etki eden bir yanı henüz bilinmiyor. Fakat bu hastalığa demir eksikliği anemisinin  neden olduğu düşünülüyor.

Geleneksel olarak antropologlar bu hastalığı, tarihöncesi toplumların beslenme ve sağlığını değerlendirmek için kullanıyor. Cribra Orbtialia’nın görülmesi araştırmaclara, bir toplumun yeteri kadar çeşitli beslenmediğini anlatıyor.

Araştırmanın yazarlarından Ann Ross “Fakat CO’nun modern toplumlarda yaygınlığı üzerine birçok tarışma yapıldı, bazıları hastalığın tamamen yok olduğunu düşünüyordu. Biz de CO’nun hala yeryüzünde görülüp görülmediğini, ve eğer görülüyorsa, daha önceki çağlara göre ne kadar yaygın olduğunu araştırmak istedik” diyor.

Araştırmada Güney Afrika, Amerika’daki Kuzey Carolina, ve Batı Yarıküre Veritabanı’ndan modern, tarihi, ve tarihöncesi insan kalıntıları incelendi. Toplamda 844 kafatası incelendi, bunların 245’i tarihöncesi, 381’i tarihi (20. yy da dahil olmak üzere), ve 218’i modern idi.

Araştırmacılar analiz sonunda şaşırtıcı bulgularla karşılaştı.

CRIBA1

Araştırmacılar hastalığın modern toplumlarda hala bulunduğunu ve aslında pek de seyrek görülmediğini ortaya koydu.

Örneğin, Kuzey Amerika’dan incelenen beş modern çocuk kafatasının iki tanesinde – %40 – Cribra Orbtialia olduğu görüldü. İncelenen 60 adet Güney Afrikalı çocuk kafatasından 15 tanesinde de – %25 – bu hastalık görüldü.

Ross “Bu hastalığın modern örneklerini görebileceğimizi düşünmüştük, fakat bu kadar yaygın olacağını düşünmemiştik. Fakat böyle yüksek oranlara ulaşmamızın bir nedeni de, incelediğimiz insan kalıntılarının forensik vakalardan geliyor olması olabilir – kalıntıların çoğu cinayet ya da ihmal vakalarından geliyordu. Bu vakalar tüm çocuklarını sağlığını temsil etmiyor” dedi.

Genel olarak araştırmacılar, tüm yaşlardan modern Kuzey Amerikalıların %12.35’inde, ve tüm yaşlardan modern Güney Afrikalıların %16.8’inde CO olduğunu keşfetti.

Bu iki oran da tarihi örneklerdeki oranlardan daha fazla. Tarihi kalıntılarda, Güney Afrikalılarda sadece %2.23, Kuzey Amerikalılarda ise %6.25 oranında CO bulundu. Hatta tarihöncesi kalıntılarda bile Kuzey Amerika kafataslarındaki CO oranı daha düşüktü (%11.86 oranındaydı).

Ross “Cribra Orbtialia’nun modern popülasyonlarda yüksek oranda görülmesinin bir nedeninin, bazı toplumlardaki bağırsak parazitleri ve demir açısından eksik olan yiyecekler olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Ross “Bu bulgular dezavantajlı durumdaki sosyoekonomik grupların ve dünyanın gelişmekte olan kısımlarının, hala yeterli gıdalara ulaşmakta zorlandığını gözler önüne seriyor. Mısır insanların karnını doyurabilir, ama sağlıklı olmak için ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini vermyeceketir ” diye ekledi.


North Carolina State University

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login