Tripolis Antik Kenti’nde 1900 Yıllık Tahıl Ambarları Bulundu

Denizli merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Buldan İlçesinde yer alan Tripolis Antik Kenti’nde tahıl ambarı olduğu belirtilen 1900 yıllık yapılar ortaya çıkarıldı.

Helenistik dönemde Frigya, Karya ve Lidya antik bölgelerinin kesişim noktasında bulunan ve önemli ticaret ve tarım merkezlerinden biri olan Tripolis’te 1900 yıllık tahıl ambarları bulundu.

Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bahadır Duman AA’ya yaptığı açıklamada,  bu yıl çalıştıkları alanlardan birisinin tahıl ambarları olarak isimlendirdikleri alan olduğunu belirtti ve bu ambarların dikdörtgen ve birbirine bitişik iki yapıdan oluştuğunu söyledi.

Özellikle Menderes Nehri’nin suladığı bir ovanın kenarında bulunan Tripolis’in, bölgenin önemli tarım havzalarına sahip olduğunu belirten Duman, yaklaşık 400 metrekarelik kapalı alana sahip, 6 metre yüksekliğinde beden duvarlarını tespit ettiklerini söyledi.

Bu tahıl ambarlarında hangi çeşit tahıllar korunuyordu, ihracatı yapılıyor muydu gibi soruların cevaplanması için alanda çalışmalar ve analizler sürüyor. Analizler için, Biyoloji ve Jeoloji bölümünden akademisyenlerin de desteği alınıyor. Jeoradar çalışmaları, Roma Dönemi’nde yapıldığı düşünülen ambarların devam ettiğine işaret ediyor.

Helenistik dönemde Frigya, Karya ve Lidya antik bölgelerinin kesişim noktasında bulunan ve önemli ticaret ve tarım merkezlerinden biri olan Tripolis’te, günümüzde oldğu gibi antik çağda da önemli tarım faaliyetleri yapıldığı düşünülüyor. En son bulunan tahıl ambarları da bu görüşü destekler nitelikte.

Geçtiğimiz ay, Tripolis Antik Kenti yakınlarında yer alan bir maden ocağında tesadüfen lahit bulunmuştu.

Tripolis Antik Kenti

İlk adı Apollonia olan fakat Geç Helenistik Dönem’de Tripolis olarak adlandırılan Tripolis Antik Kenti’nde 2015 yılı Mart ayında başlayan kazı çalışmaları hala devam ediyor.

En görkemli çağını Roma döneminde yaşayan antik kentte yapılan yüzey araştırmalarında bölgedeki yerleşimin günümüzden 5.000 yıl öncesine kadar gittiği görülüyor. MS. 2. yüzyıldan itibaren ise kentte yeni bir yapılanmaya gidildiği gözleniyor.

MÖ. 2. Yüzyıldan itibaren birçok deprem ve savaşa tanıklık ettiği için defalarca tahrip olan Tripolis Antik Kenti, Geç Roma ve Bizans Dönemi’nde sur  ile çevrilmiştir. Eğimli arazide kurulan kentin surları yer yer burçlarla, gözetleme kuleleri ve kalın duvarlarla desteklenmiştir.

Sarp kayalık bölgelerinde, kayaya oyulmuş kaya mezarları bulunmaktadır ve alt kısmı podyumlu, üst kısmı lahit şeklinde mezarlar yer almaktadır.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login