Tekirdağ’ın Karaevlialtı mevkisindeki Heraion-Teikhos Antik Kenti’nde, Trak medeniyetine ait buluntular define avcıları tarafından tahrip ediliyor. 2000 yılından beri arkeolojik kazıların yapıldığı antik kentin en önemli sorunlardan biri defineciler.
Daha önce özel mülk olan kazı arazisinin bu yıl kamulaştırıldığını belirten Kazı Başkanı Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, AA’ya yaptığı açıklamada, “Bu yıl çalışmalarımızın en önemli bölümünü korumaya ayırdık. Bu nedenle ilk önce birikmiş otları temizledikten sonra bize ait olan 24,5 dönümlük akropole ait arazinin direk dikilecek yerlerinde müze müdürlüğümüzün denetiminde sondajlar yaptık” dedi.
Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izinle kazı alanının etrafını tel örgüyle kapatacaklarını anlatan Atik, şöyle konuştu:
“Yakın bir gelecekte Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun izniyle tel çitle tüm arazinin etrafını çevireceğiz. Kapıyla girilen, etrafı korunaklı bir alan haline gelecek. Bu çok önemli, maalesef bu alan tanınır tanınmaz kaçak kazıcıların ana hedefi oldu. Çok cahilane bir şekilde bütün taşların altında define umduklarından var olan taşları deviriyorlar. Bizim ot yolma çalışmamızın arkasından yaklaşık bir aylık bir ara verdik. Çünkü jeofizik çalışması da yaptık o sırada, jeofizik çalışmalarının değerlendirilmesini bekleyip ondan sonra kazıya başlayacağımız sırada çok derin, yaklaşık bir buçuk metrelik bir kaçak kazı çukuru gördük ki bu bizi çok üzüyor. Şimdi ki çalışmalarımız bu sene kaçak kazıcıların tahribatını önlemek için kazı alanının etrafını çevirmek.”
Antik şehirde 16 yıldır kazı çalışması yaptıklarını aktaran Atik, ilk zamanlarda bilinmediği için alanda kaçak kazı olmadığını ancak çıkan buluntular basında yer aldıkça zamanla antik şehrin definecilerin hedefi haline geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
Antik kentteki taş duvarların da defineciler tarafından zaman zaman yıkıldığını belirten Atik, “Aynı şekilde büyük yapıların blok taş duvarlarının her taşını devirerek altında define arıyorlar. Biz kazının başında devrik taşları yerine koymaya çalışıyoruz, boşu boşuna iş gücü, boşu boşuna zaman kaybı ve üstelik kültür turizmi için teşhir edilecek bir şey kalmıyor. Önümüzdeki yıl ilk hedefimiz kaçak kazıcıların devirdiği taşların önce eski çizimlerine planlarına bakarak yerleştirmek ve teşhir tanzim sağlayarak kültür turizmine bu alanı kazandırmak. Onun yanı sıra tabii ki ana hedefimiz olan bilimsel kazıları sürdürmek.”
Heraion-Teikhos Antik Kenti
Tekirdağ’ın Karaevlialtı mevkisindeki yer alan ve “Hera’nın Kenti” anlamına gelen Heraion-Teikhos Antik Kenti, ünlü antik çağ tarihçisi Heredot’un da söz ettiği bir yerleşimdir. MÖ 3. binyıl başından MS 13. yüzyıla kadar kesintisiz olarak yerleşim gören antik kent, en parlak dönemini Klasik ve Helenistik Çağ’da yaşamıştır. Traklar’ın Anadolu’ya gelişinden itibaren uzun süre bir Trak yerleşimi olarak kalmıştır.
You must be logged in to post a comment Login