Tarihi Eser Hırsızları Pompeii’ye Yardım Ediyor

Pompeii kalıntıları hiç tahmin edilemeyecek bir şekilde, daha önce buradan bir şeyler çalan bazı vicdanlı hırsızların, geri gönderdiği parçalar yardımıyla onarılıyor.

Ekim’de Kanadalı bir kadının 50 yıl önce balayındayken Pompeii’den çaldığı bir parçayı geri göndermesi manşetlere taşınmıştı. Pompeii Direktörü Massiamo Osanna bunun ilk defa görülen bir olay olmadığını ve son birkaç yılda yüzlerce arkeolojik buluntunun, çoğu zaman bir de özür mektubu ile birlikte geri gönderildiğini söyledi.

“İnsanlar pişman olduklarını ve korkunç bir hata yaptıklarını fark ettiklerini söylüyorlar. Bunu bir daha asla yapmayacaklarını ve bu yüzden de çalınan parçaları geri gönderdiklerini yazıyorlar. Ama antropolojik açıdan en ilginç olanı çalınan parçalarla birlikte gönderilen mektuplar. Bu davranışlar bir çalışma konusu bile olabilir.”

Osanna, Pompeii ve diğer arkeolojik alanları idare eden Özel Arkeoloji Denetimi Bölümü’ne postayla çiniler, tuğla, taş ve boyalı sıva parçaları gibi eser parçaları geldiğini söyledi. Gönderilen bir fresk parçası Casa del Frutteto isimli, meyve bahçesi bakıcısının evinin restorasyonunda çok önemli bir yer teşkil ediyormuş. 1980’lerde çalınan parça 2014 Mart’ında görevlilere gönderilmiş.

Italyan Arkeologlar Derneği Başkanı Alessandro Pintucci bu geri gönderilme olaylarını çok hoş karşıladı ve çalınan eserlerin geri verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Fakat Pintucci, tarihi eser hırsızlıklarının önlenebilmesi için daha fazla güvenlik tedbiri alınması gerektiği konusunda da uyardı. Pintucci “Çok uzun zamandır yeteri kadar güvenlik önlemi yok. Bu sadece Pompeii için değil birçok arkeolojik alan için bir problem” dedi. “1999-2003 yıllarında Pompeii’de çalıştığım zaman halka kapalı alanlar böyle hırsızlıklar için en kolay hedefti çünkü insanların buralara girmesi kolaydı. Bir mozaik ya da çini parçasını alıp çıkmak çok zor birşey değil” diye ekledi Pintucci.

Roma kenti Pompeii MS. 79 yılında yakınındaki Vesuvius Yanardağı’nın ansızın patlamasıyla harap olmuştu. Pompeii şu anda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde ve yıllık ortalama 2.5 milyon insan tarafından ziyaret ediliyor.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply