Google Earth yardımıyla, Suudi Arabistan’ın batısında volkanik bir alan olan Harrat Khaybar’da yaklaşık 7000 yıl öncesine kadar uzanan 400 gizemli taş yapısı keşfedildi.
Keşfi yapan arkeologlara göre, bu duvar benzeri yapıların (yukardan bakıldığında bir çeşit geçite benzeyen) kökeni ve amacı bilinmiyor. Aynı zamanda bu yapıların ne zamana tarihlendiği de gizemini koruyor.
Batı Avustralya Üniversitesi’nden David Kennedy’nin baş yazarı olduğu araştırma, Arap Arkeoloji ve Epigrafi dergisinin Kasım sayısında yayınlanacak. Kennedy, “Geçitler, neredeyse hiç su veya bitki örtüsü olmayan, kasvetli, zorlu volkanik alanlarda yer alıyor. Türümüz için en uygun olamayan yerler arasında gibi görünüyor. Ancak binlerce yıl önce, burası insan hayatı için daha elverişli olmalıydı.” diyor. (Güney Arabistan’daki İlk İnsan Varlığı 10.000 Yıl Geriye Çekildi)
Araştırma, Ortadoğu’daki Arkeoloji için Hava Fotoğraf Arşivi’nden Travis Hearn ve bazı yapıların haritasını çıkaran ilk kişilerden oluşan ve “Çöl Ekibi” olarak bilinen bir grup Suudi Arabistan vatandaşının işbirliğiyle gerçekleştirildi.
“Geçitler” olarak adlandırılan yapılar taştan yapılmış ve alçak duvarlara benziyor. Yapılardan en büyüğü 500 metreden uzun, en küçüğü ise sadece 10 metre uzunluğunda görünüyor. Ayrıca bu yapıların çoğu, bir zamanlar lav püskürten volkanik kenarlarında yer alıyor.
Yapılar, hayvanları avlamak için tuzak olarak kullanılan uçurtmalara ve tekerleklere benzer diğer insan yapımı taş yapıların da bulunduğu, görünüşte yerleşmeye uygun olmayan volkanik alanlarda bulunuyor. Uçurtmalar, tekerlekler ve diğer taş yapı tipleri, tipik olarak bu geçit benzeri duvarların üzerine inşa edilmiş olarak görünüyor. Bu da geçitlerin, bu taş yapılardan daha önce yapıldığını düşündürüyor. (Arabistan Çölleri Modern İnsanın Dünyaya Yayılımı Sırasında Yemyeşildi)
Bazı lav akıntılarının geçit benzeri yapıların üstünde bulunması da, geçitlerin bazı patlamalardan daha eski olduğunu gösteriyor.
‘Geçitlerin’ birçoğu, uydu taramaları kullanılarak tespit edildi, bu nedenle sahada şu ana kadar hiçbir arkeolojik çalışma yapılmadı. Fakat, Harrat Khaybar’ın bazı yapılara ev sahipliği yapan bir bölümü, 1980’lerde volkan uzmanı John Roobol ve Vic Camp tarafından haritalandı.
“Geçitlerin” bulunduğu volkanik tepecikler artık faal değil fakat, Camp yaptığı açıklamada, geçmişte yaşanmış bazı patlamaların, bu taş yapılardan bazılarının üstünü örtmüş olabileceğini söylüyor. Camp’in tahminine göre bu “geçitlerin” en eskisi, yaklaşık 7.000 yıl önce yapılmış olmalı. (Dünyanın Çeşitli Yerlerinden 8 Antik Jeoglif)
Araştırmacılar için bir sonraki adım, geçitlerin tam olarak ne zaman inşa edildiğini ve amaçlarının ne olduğunu anlamak için arkeolojik saha çalışması yapmak.
Live Science. 17 Ekim 2017.
Antik Yunan’ın Kültürel Yükselişi Düşünülenden Bir Asır Önce Başladı
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
Sefertepe’de Kafataslarıyla Dolu Bir Oda: Emre Güldoğan Röportajı
Kediler Kelime İlişkilendirmede İnsan Bebeklerinden Daha İyi
You must be logged in to post a comment Login