Sümela Manastırı’nda Çile Odaları Bulundu

Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda, 2,5 yıldır süren restorasyon çalışması sırasında daha önce kuzey çatının üst sağ yamacında gizli geçitle ulaşılan alanın ortaya çıkarılmasının ardından bu kez de ‘çile odaları’ adı verilen yeni alanlar gün yüzüne çıkarılıyor.

Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan ve yılda 600.000 kişinin ziyaret ettiği Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 2,5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bugüne kadar girilmemiş kuzey çatının üst sağ yamacında gizli bir geçitle ulaşılan nokta tespit edildi.

Hıristiyanların tapınak veya kutsal alanı olarak kabul ettiği şapel olduğu belirlenen alanda bugüne kadar görülmemiş ‘cennet ve cehennem’, ‘ölüm ve yaşam’ tasviri taşıyan fresklerin yer aldığı belirtildi.

(Sümela Manastırı’nda Şapel ve Freskler Keşfedildi)

Şapelin gün yüzüne çıkarılması ve ziyarete açılması için başlatılan restorasyon çalışması sürerken, bu kez Sümela Manastırı’nda bugüne kadar görülmemiş ve ’Çile odası’ adı verilen yeni alanlara ulaşıldı.

Küçük şapel odalarından oluşan ve duvarlarında fresklerin yer aldığı alanların da restorasyona dahil edilerek gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlatıldı. 30 metrelik yol yapılmasının planlandığı alan içindeki hasar gören fresk ve çatı kısımları yeniden onarılacak, restorasyonu tamamlandığında ise Sümela Manastırı yeni bir ziyaret alanlarına kavuşmuş olacak.

1-2 ay içerisinde açılacak

Maçka İlçe Belediye Başkanı Koray Koçhan, Sümela Manastırı’nın, Trabzon ve Maçka’nın bir markası olduğunu belirterek yapılan çalışmalarda keşfedilen yerlerin Sümela’ya tarihi zenginlik kazandıracağını söyledi.

Koçhan, “Restorasyon hız kesmeden devam ediyor. Taş temizleme çalışmalarımıza hız vermemizin nedeni ise bir iki ay içerisinde meşhur ormanımız içerisindeki patika yolumuzun projesi tamamlanmış olacak. Ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerimizi Sümela’nın altına kadar yani eski bilet gişelerinin olduğu alana kadar yürütmeyi planlıyoruz. Bunun için çevredeki taş düşmesinden kaynaklı düşürülen taşların oradan alınması ve yeniden düzenlenmesi çalışmalarına hız verildi. Belki bir iki ay içerisinde o alanda gezilmesi sağlanacak.

Turizm İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan ve yaklaşık 1 milyon lira maliyeti olan seyir teraslarımızda tamamlandı. Hizmete bu sezon girecek ve bir avantaj sağlayacak. Tur otobüsleri ve fotoğrafçıların ziyaret edebileceği Sümela’yı tam karşıdan görecek, hatta kot farkından dolayı içine kadar görebilecekleri bir seyir terası alanı sağladık” dedi.

Çile odaları ziyarete açılacak

Keşfedilen yerlerin turizm ve tarih açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Koçhan, şöyle dedi:

“Sümela’da şimdiye kadar görülmemiş olan alanlar var. Restorasyon çalışmaları ile beraber ziyaretçilere açmayı planlıyoruz. Zaten onun için maliyeti yüksek olan bir restorasyon bu. Turistler sadece kaya kilisesinin yanına kadar giriyor. Orada içeride küçük küçük şapellerin bulunduğu, bizim dinimizde de olan ’Çile odaları’ bulunan kapalı alanlarda dua edilen yerlere giremiyorlardı. Bu restorasyon çalışmaları ile o alanlara da girilecek. Göreceksiniz ki o alanlarda da Sümela’da çok güzel bir merkezi ısıtma sistemi, bacaların odaları dolaştığı, çok güzel şömineler ve kitaplıkların olduğu, lavaboların, tuvaletlerin müthiş bir yağmur kanallarının ve kanalizasyonun olduğunu göreceğiniz alanlar da inşallah bu dönem restorasyon bittikten sonra ziyaret edilebilecek” dedi.

Kaya Kilise’den daha eski şapel bulundu

Sümela Manastırı içerisinde yer alan Kaya Kilisesi’nden daha eski bir şapelin de bulunduğuna değinen Koçhan,

“Sümela’nın içerisine baktığınızda tarihi fotoğraflarda bile kapısından içeriye olan alanı boş görüyorsunuz. Halbuki orjinalinde oralar kaya kilisesinin olduğu yere kadar hep ahşap evlerle dolu. Şu an Sümela’nın çatısından giden bir patika ile beraber oradaki Kaya Kilisesi’nden daha eski bir şapel bulundu. O şapelin de turizme kazandırılıp kazandırılmaması konusunda da nitelikli bir çalışma yapılıyor. Binlerce yıl geçmesine rağmen oradaki figürler çok net ve hatta çok değişik Hz. İsa figürleri var. Çok orijinal duruyor. Çatısında kiremit kullanılmamış, taştan çatıların olduğu bir alan.”

Restorasyon 1 yıl sürecek denmişti

Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içerisinde yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı 1 yıl süreliğine ziyarete kapatılacağı açıklanmıştı.

(Trabzon Sümela Manastırı 1 Yıl Boyunca Ziyarete Kapatılıyor)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan duyuruya göre Sümela Manastırı, kaya ıslahı projelendirmesi kapsamında kaya yüzeylerinde yapılan tespit ve tarama çalışmaları sonucunda ziyaretçiler için doğabilecek olası tehlikelerin önlenmesi amacıyla 22.09.2015 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile geçici olarak ziyarete kapatılmıştı.

Sümela Manastırı

Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu düşünülür. Sümela, manastır işlevini 1923 yılına kadar sürdürdü.

Yapı esas olarak ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadan oluşur. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine yayılır. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bir bölümü yıkılmıştır. Avlunun etrafındaki binalar içindeki dolaplar, hücreler, ocaklarda Türk sanatının etkileri de görülür.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login