Sudan’da Mısır ve Nubian Kültürleri Arasındaki Etkileşim Araştırılacak

Purde Ünivesitesi arkeologları, binlerce yıl önce Mısır ve Nubian halklarının kültürel etkileşimi hakkında bilinmeyenleri öğrenmek adına Sudan içindeki Tombos mezarlarında kazılara başladılar.

Çalışmalara katılan ekipte bulunan Antropolog Michele Buzon, kazıların bir Nubian mezarında başladığını, MÖ. 1500 ile MÖ. 1050 yılları arasında kullanım gören mezar alanının, Mısır Yeni Krallık Dönemi ile Nubian kültürü arasındaki eksik parçaları tamamlayabileceğini belirtti. Yeni Krallık Mısır’ının olasılıkla MÖ. 1500’e kalibre bir tarihte Nil nehrinin ticaret ağı kullanılarak bu bölge kültürleriyle etkileşime geçtiği düşünülmekte.

Arkeologlar bölge hakkında tüm bilgilerinin Mısır’dan geldiğini ve bölgeyi anlamak için sadece Mısır dökümanlarını kullanmanın sağlıklı olamayacağını belirtiyorlar. Mezar kazılarının bu anlamda etkileşimi açıklamak adına oldukça iyi doneler sunacağını düşünen ekip, aslında iki kültürün etkileşimi üzerine bir araştırmadan çok Mısır kültürünün Nubian kültürü üzerindeki etkilerine yoğunlaşacaklarını söylüyorlar.

Antropolog Buzon, mezarların pozisyonlarından mimari yapısına kadar pek çok şeyin açıklayıcı olacağını, evlenme gibi etkileşimlerinin olup olmadığının araştırılacağını söyledi.

Kuzey Sudan’daki beşinci kazı olan tombos piramitleri kazısı, Amerika’dan pek çok antropolog ve arkeologla ortak yürütülen bölgesel bir projenin ürünü. Amerikan Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen bu projenin üç yıl sürmesi bekleniyor.

Sudan bölgesinde bu döneme ait mütevazi ölçeklerde piramit mezarlar bulunmakta ve Tombos Mezarları da bu örneklerden biri.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply