Mısır’da Geç Roma Dönemi’nde milyonlarca hayvan mumyalanmıştı. Bu mumyalar çoğunlukla bu hayvanlarla ilişkilendirilen tanrıların tapınaklarında adak olarak verilmek üzere yapılıyordu. Çok renkli ve aşırı derecede gösterişli şekilde yapılan mumyalar tapınaklarda çok yüksek fiyatlara satılıyordu. Mısır’daki ilk kazılarda bir çok hayvan mumyası bulunduktan sonra atılmış, çok azı saklanıp müzelere gönderilmişti. Bunun sonucunda, bilim insanlarının araştırması için çok az sayıda örnek geriye kaldı. Fakat hayvan mumyaları, oldukça önemli bir zaman diliminde Eski Mısırlıların yaşamı ve dini inançları konusunda birçok soruya ışık tutabilir.
Bu yüzden www.animalmummies.net diye bir Hayvan Mumyası Veritabanı sitesi var! Sitede eski Mısır hayvan mumyaları veritabanı, istediğiniz hayvana, sargılama tipine ve bulundukları müzelere göre aranabiliyor.
Hem araştırmacılar hem de ilgilenen kitleler için hazırlanan site, yeni katkılara her zaman açık. Dolabınızda sakladığınız tozlanmış Mısır hayvan mumyasından bütün dünyanın faydalanabilmesi için artık ne yapacağınızı biliyorsunuz.
Eğer mumyanız yoksa da, hem hayvan hem tarih-arkeoloji seven, hem böyle ilginç şeyleri merak edenler için işte böyle dolaşılabiliteli bir site var.
Ben gezdim araştırdım ilginizi çekebilecek şöyle birkaç ilginç mumya buldum:
Babun mumyası:
Kuzu mumyası:
Yılan mumyası nasıl olur demeyin, veri-tabanında 40 tane filan yılan mumyası var, şöyle farklı şekillerde oluyormuş:
Balık mumyası:
Boğa mumyası:
İçinde gerçek bir boğa olduğunu düşününce daha az şirin oluyor.
Garip bir inek mumyası:
Son olarak da, bronz tabut içinde bir kertenkele!
You must be logged in to post a comment Login