Dünya tarihinin en önemli anıtlarından biri olan Stonehenge’in deneysel olarak replikasının yapılması planlanıyor.
Avrupa neolitiğinin en önemli anıtlarından Stonehenge’in replikasının yapılma düşüncesi bir ilk değil. Bundan yirmi yıl önce bir televizyon programı için Stonehenge’in üç büyük taşının replikası yapılmıştı. Ağırlıkları 90 tonu aşan replika yani taklit taşlar, tıpkı gerçeğinin inşasında olduğu gibi elle kaldırılmış, programın ardından Stonehenge’in bir mil uzağındaki Larkhill’de öylece bir yerde bırakılmıştı.
Stonehenge Replikası Fikri Nereden Çıktı?
Deneyin arkasında arkeolog Julia Richards ve çiftçi Tim Dawn var. Fikrin sahibi Julian, Çiftçi Dawn’a bu fikirle geldiğinde, Dawn’ın cevabı “zaten hep böyle çılgın işlerle uğraşıyorum, neden olmasın?” olmuş. Deney fikri ise yine bir televizyon programı için ortaya çıktı. Önümüzdeki yaz, eski insanların bu yapıyı inşa ederken nasıl hareket etmiş olabileceklerine dair cevaplar aranacak. Yani bir anlamda teoriden deneye keskin bir atlama yapılacak. Stonehenge’in inşa tekniğine dair uzaylılardan başlayarak pek çok teori olduğu düşünüldüğünde, oldukça yararlı bir televizyon programı olacağa benziyor.
Replika Nerede Yapılacak?
Stonehenge’in replikası, deneyinin ortaklarından Tim Dawn’nın çiftliğinde tekrar hayat bulacak. Önceki deneyden kalan üç taş, şimdiden dev vinçler ile Dawn’ın çiftliğine taşındı bile. Dawn ise bu deneyin onun çiftliğinde yapılacak olmasından oldukça mutlu ve umutlu gibi: “Hem insanlar için fantastik bir deneyim olacak, hem de insanların Stonehenge’e kadar gitmelerine gerek kalmayacak” dedi.
Ayrıca bu proje, Tim Dawn’ın arkeolojide ilk deneyimi değil. Daha Önce Dawn’ın, yaklaşık 5000 yıl öncesine tarihlenen bir mezar alanında da çalıştığı belirtildi.
Stonehenge Nedir?
Stonehenge,tarih öncesi bütün megalit yapıların kuşkusuz en popüleridir. Üç aşamalı olarak, 1200 yılı aşkın bir sürede, yaşayan ardıl nesiller tarafından inşa edilmiştir. Yaklaşık M.Ö 2950 yılında başlayıp, M.Ö 1500’lerde inşası sona ermiştir. Dev megalit taşların bir çember oluşturacak şekilde dizilip üstlerine yine megalit taşların oturtulmasıyla yapılmış ve yapım amacı kesin olarak anlaşılamamıştır. Mimaride dikme-lento sisteminin en net örneklerinden biridir. Bu özel yapı, Batı Avrupa neolitiğinin en önemli yapılarındandır. Taşların 20 mil uzaktaki yataklardan getirildiği ve büyüklükleri düşünüldüğünde şaşmamak elde değil. Kaba görüntüsünün altında keskin bir mimari bilgi ve nesiller süren inanılmaz bir başarma hırsı yatmaktadır.
Stonehenge inşası hakkında ortaya atılan bir teori için: buyrun
You must be logged in to post a comment Login