Stonehenge Çevresinde 10.000 Yıllık Av Çukurları Bulundu

Stonehenge yakınlarında tarih öncesi avcılar tarafından kullanıldığına inanılan binlerce çukur ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılar, en büyük çukurun Stonehenge’de toprağın nasıl kullanıldığının en eski izi olduğunu söylüyor. C: Birmingham Üniversitesi

Birmingham Üniversitesi ve Ghent Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan keşif, 10.000 yıldan daha eski arkeolojik alanları içeriyordu.

Arkeologlar, 4 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğinde olan çukurlardan birinin, türünün kuzeybatı Avrupa’daki en büyüğü olduğunu söylüyor.

Keşifler, yeni jeofizik ve “geleneksel” arkeolojinin bir kombinasyonu kullanılarak yapıldı. MÖ 8200 ile MÖ 7800 yılları arasına tarihlenen çukurlar, İngiltere’nin son Buz Devri’nden sonra yeniden yerleşim gördüğü erken Mezolitik dönemde, avcı-toplayıcıların bölgede dolaştığını gösteriyor.

(İlgili: Stonehenge Nasıl İnşa Edildi?)

Keşif, kısmen, yeraltındaki malzemeleri bulmak için kullanılabilecek bilgileri sağlamak için toprağın elektriksel iletkenliğini kullanan elektromanyetik indüksiyon araştırması olarak bilinen bir teknikle yapıldı.

Birmingham Üniversitesi’ne göre bu, Stonehenge manzarasında gerçekleştirilen ilk kapsamlı elektromanyetik indüksiyon araştırmasıydı.

Birmingham Üniversitesi’nde tarihöncesi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Paul Garwood, keşfedilen şeyin “zamanda bir anın görüntüsü olmadığını” söylüyor.

Stonehenge, ünlü taşları dikilmeden önce de özel bir alandı.

“Verilerimizde gördüğümüz izler, kazdığımız en eski ve en yakın tarih öncesi çukurlar arasındaki 7.000 yıllık zaman diliminin gösterdiği gibi, bin yıllık bir süreyi kapsıyor.”

“Erken avcı-toplayıcılardan daha sonraki Tunç Çağı çiftliklerinde ve tarla sistemlerinde yaşayanlara kadar, tespit ettiğimiz arkeoloji, arazinin karmaşık ve sürekli değişen iskanının bir sonucu.”

Stonehenge ve Avebury Dünya Mirası Alanı arkeologu Dr Nick Snashall, ekibin Stonehenge manzarasında henüz ortaya çıkarılan insan faaliyetinin en eski kanıtlarından bazılarını ortaya çıkardığını söylüyor.

Dr Snashall, “Kuzeybatı Avrupa’da bilinen en büyük Erken Mezolitik çukurun keşfi, buranın ilk taşların dikilmesinden binlerce yıl önce avcı-toplayıcı topluluklar için özel bir yer olduğunu gösteriyor.” diyor.

Ghent Üniversitesi’nde doçent olan Philippe De Smedt, yeni tekniklerin ve geleneksel arkeolojinin birleşiminin Stonehenge çevresinde “zor” arkeolojik kanıtları ortaya çıkardığını söylüyor.


BBC News. 11 Mayıs 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login