Sibirya’da 30.000 Yıllık Homo sapiens Kemikleri Bulundu

Sibirya’da bulunan 50.000 yıllık kemikler, şimdiye kadar Afrika ve Ortadoğu dışında bulunan en eski Homo sapiens kemikleri olabilir.

Tuyana sahasının 2. bölgesinde bulunan iki kemik parçası. C: Evgeniy Rogovskoi

Baykal Gölü’nün yakınlarındaki kazılarda ortaya çıkarılan ‘aslan avcısı antik insan’ kalıntıları, Max Planck Enstitüsü tarafından incelemeye alındı. Burtatya’da bulunan bulgular eğer Homo sapiens olarak doğrulanırsa, bu, Sibirya’ya Homo sapiens’in gelişi hakkındaki bilgilerimizi değiştirecek.

Bölgede daha önce ortaya çıkarılan kemiklerin en eskisi 50.000 yıl öncesine, daha yenileri ise 30.000 yıl öncesine tarihleniyor. Bu kemiklerin, taş aletlerin ve diğer hayvan kemiklerinin yanında bulunmuş olması, bu insanların mağara aslanları, bizonlar, atlar ve geyikleri avladığını gösteriyor.

Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsü’nden araştırmacı Dr Evgeniy Rogovskoi, “Kemikler 2016 yılında, kurtarma kazıları sırasında Buryatya’nın bir köyünde bulunmuştu.” diyor.

(Sibirya’da Kirpikleri Bile Duran 900 Yıllık Kadın Mumya Bulundu)

“Yeni bir yol inşa etmek için çalışmalar başlamak üzereydi, bu yüzden arkeologlar sahadan herhangi bir malzeme alıp alamayacaklarını görmek için buraya koştular.”

“Kemikler yüzeyin yarım metre altında bulundu. Ancak şimdi bilim dünyasına bulgularımızı tanıtabiliyoruz çünkü test sonuçlarını bekliyorduk.”

Tuyana sahasında bulunan 50.000 yıl öncesine ait kemikleri. C: Vesti.Irkutsk

“Elimizde çok fazla kemik bulgusu var. Bazıları 27.000 ila 30.000 yıl öncesine tarihlenirken, bazıları 50.000 yıl öncesine tarihleniyor.”

Rogovskoi’nin belirttiğine göre, daha geç döneme tarihlenen kemikler modern insanlara ait. Fakat daha eski olan kemikler şimdi teste tabi tutuluyor. Zira bu kemiklerin Homo sapiens mi, Neandertal mi yoksa başka bir insan türüne mi ait olduğu henüz kesin değil.

(Sibirya’da Bir İskit Prensine Ait En Eski Kurgan Bulundu)

Araştırmacılar, 50.000 yıllık kemiklerin Homo sapiens’e ait çıkması halinde, bunların şimdiye kadar kuzey Avrasya’da bulunan en eski Homo sapiens kalıntıları olacağını söylüyor.

Dr Rogovskoi, daha önce bölgede çok eski kemiklerin de bulunduğunu, fakat bunların Homo sapiens’e ait olmadığını belirtiyor.

Mağara aslanı dişinden yapılan takı. C: Vesti.Irkutsk

Bölgedeki arkeolojik kazı alanında bulunan bir dizi kemik bıçak, bunları kullanan insanların iyi birer avcı olması gerektiğine işaret ediyor.

Alanda bulunan keskin aletler, yarı değerli topaz ve kaya kristalin yapılmış. Bulgulardan bir diğeri olan takı ise, mağara aslanı dişinden yapılmış.

(Sibirya’daki Donmuş Mağara Aslanları En Az 30,000 Yıllık Çıktı)

Enstitü direktörü Dr Mikhail Shunkov, “Bulgunun önemini abartmak oldukça zor.” diyor.

“Son birkaç on yılda, uzmanların güney Sibirya’daki insan evriminin gelişimi hakkındaki düşünceleri oldukça hızlı değişiyor. Şimdi en önemli soru, Homo sapiens’in Sibirya’ya ilk olarak ne zaman ulaştığı ve bulgular bu sorunun aydınlanmasına yardımcı olacak.”

Geçtiğimiz sene Fas’ta, şimdiye kadar bilinen en eski, 300.000 yıllık homo sapiens kalıntıları ortaya çıktı.

Ayrıca İsrail’deki bir mağarada bulunan bir çene kemiğinin de Homo sapiens’e ait olduğu düşünülüyor. Bu çene kemiği yaklaşık 200.000 yıl öncesine ait ve daha önce Afrika dışında bulunan en eski homo sapiens kalıntısından en az iki kat daha eski.


Siberian Times. 21 Mayıs 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login