Scilly Adalarındaki Demir Çağı Savaşçısı Kadın Çıktı

Scilly Adaları’nda yaşamış bir Demir Çağı savaşçısının erkek mi yoksa kadın mı olduğu konusunda on yıllardır süren bir gizem çözüldü.

İskelet kalıntıları, 2000 yıllık bir kılıç ve aynanın yanında bulundu. C: Historic England

Arkeologlar, 1999 yılında Bryher adasında bir çiftçi tarafından keşfedildiğinden beri, bu tarihöncesi iskeletin kimliği konusunu aydınlatmaya çalışıyor. İskelet kalıntıları, hem 2.000 yıllık bir kılıç hem de bir ayna ile birlikte bulundu.

Şimdi ise diş minesinin yeni bir analizi, bu savaşçının büyük olasılıkla bir kadın olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmayı yöneten Historic England, bulguların “Demir Çağı Scilly’de bir kadının savaşta öncü rol oynadığına dair kanıt sağladığını” söylüyor.

(İlgili: Erkeklerin Avcı, Kadınların Toplayıcı Olduğu Miti Çürüyor)

Kılıç ve aynanın birlikte keşfi oldukça sıra dışı kabul ediliyor, çünkü kılıçlar normalde aynı dönemdeki diğer mezarlarda erkeklerde ve aynalar ise kadınlarda bulunuyordu.

Bir patates tarlasında taş duvarlı bir odada keşfedilen Bryher’deki tek mezar, yalnızca bir kişinin hem nesnelerini hem de kalıntılarını içeriyordu.

Bir çiftçi, mezar eşyalarını Bryher adasındaki taş duvarlı bir odada buldu. C: Historic England

Söz konusu mezar, diş minesine odaklanan yeni bir süreç kullanılarak ABD’deki bilim insanları tarafından yeniden incelendi. DNA analizi kullanarak kalıntıları tanımlamaya yönelik önceki girişimler, kemiklerin parçalanması nedeniyle başarısız olmuştu.

California Üniversitesi’nden Profesör Glendon Parker, şimdi ise ekibin hayatta kalan diş minesinin küçük parçalarından protein izleri çıkardığını söylüyor. “Diş minesi insan vücudundaki en sert ve en dayanıklı maddedir.”

“Diş minesi, X veya Y kromozomuna bağlantıları olan bir protein içerir, bu da cinsiyeti belirlemek için kullanılabileceği anlamına gelir. Bu oldukça yararlı, çünkü bu protein DNA’ya kıyasla daha sağlam hayatta kalır.”

Profesör Parker’a göre analizler, kalıntıların bir kadına ait olma olasılığının yüzde 96 olduğunu ortaya koydu.

Parker, “Kemiklerin bozulmuş durumu göz önüne alındığında, bu kadar güçlü bir sonuç elde etmek çok dikkat çekici. Sonuçlar, diğer kötü şekilde bozulmuş mezarları tekrar ziyaret ederek nelerin keşfedilebileceğini merak ettiriyor.” diyor.

Bilim insanları cinsiyeti belirlemek için diş minesini analiz ettiler. C: Historic England

“Herkesin merak ettiği bir gizem”

İnsan iskeleti biyoloğu Dr Sarah Stark, bulguların Demir Çağı Britanya’sında kadınların rolüne ışık tutabileceğini söylüyor.

“Bulgular, Demir Çağı’nda Scilly’de bir kadının savaşta öncü rol oynadığına dair kanıt sağlıyor.”

“Mezarlarda bulunan nesnelerin sembolizmi hakkında hiçbir zaman tam olarak bilgi sahibi olamasak da, bir kılıç ve bir aynanın birleşimi, bu kadının kendi topluluğu içinde yüksek bir statüye sahip olduğunu ve yerel bir savaşta, rakip gruplara baskınlar düzenleyerek veya yöneterek komuta rolü oynamış olabileceğini gösteriyor.”

“Bu durum, kadınların baskınlara ve diğer şiddet içeren etkinliklere karışmasının Demir Çağı toplumunda daha önce düşündüğümüzden daha yaygın olduğunu ve Boudicca gibi liderlerin daha sonra ortaya çıkacağı sürecin temellerini atmış olabileceğini düşündürebilir.”

Kılıç ve ayna, 2002 yılında Isles of Scilly Müzesi’ne teslim edildi.

Scilly Adaları Müzesi’nde küratör olan Kate Hales’e göre bulgular, keşif hikayelerinin şimdi yeniden yorumlanacağı anlamına geliyor.

“Bu objelerin genç bir kadınla birlikte gömüldüklerini bilmek büyüleyici ve şimdi sakin adalarımızda binlerce yıl önce nasıl bir yaşam sürdürdüğünü merak ederek onun hikayesini yeniden yorumlamayı dört gözle bekliyoruz.”


BBC News. 27 Temmuz 2023.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login