Sardes’te Elinde Sapan Taşı Tutan 2.500 Yıllık Bir Asker Bulundu

Manisa’daki Sardes Antik Kenti’nde, Thymbra Muharebesi’nde savaşan iki askerin kalıntıları ve çeşitli savaş aletleri ortaya çıkarıldı.

Yıkım kalıntılarında bulunan iskeletin kolu, elinde hala küçük bir taş (sapan taşı?) tutuyor. C: Archaeological Exploration of Sardis/President and Fellows of Harvard College

Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti’ndeki 2024 yılı kazı çalışmaları Kazı başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill ve ekibi tarafından yürütülüyor.

Antik kentte anıtsal boyutlardaki 2.700 yıllık sur çevresinde bu sezon yapılan kazı çalışmalarında, MÖ 546 yılında Lidya Kralı Kroisos ile Pers devleti Akhamenid İmparatorluğu’ndan II. Kyros arasında geçen Thymbra Muharebesi’nin izleri ortaya çıkarıldı.

Bu savaşta Kyros, Lidyalıların atlarını korkutan develeri ordusunun önüne yerleştirerek Lidya süvarilerini dağıttı ve ardından kendi süvarilerini saflardaki boşluklardan geçirerek Kroisos’u yendi ve onu şehre geri sürdü. On dört günlük bir kuşatmadan sonra Sardes düştü ve Kroisos esir alındı.

(İlgili: Sardes’te Sıradışı Dekorasyonu Olan Bir Ev Ortaya Çıktı)

Şimdi ise antik kentte yapılan kazılarda, mızrak, ok ucu, kılıç, miğfer parçası gibi savaş aletleri ve iki askerin iskeleti gibi bu savaşa dair kalıntılar bulundu.

Söz konusu iki asker, gömülmeden kerpiç sur yıkıntılarının arasına atılmıştı. Dolayısıyla bu askerlerin yenilmiş Lidyalı askerler olabileceği düşünülüyor. Askerlerin ikisi de erkekti ve öldüklerinde yaşları 20 ila 25 civarlarındaydı.

Asker iskeletlerinin kafa ve kollarında kılıç ya da başka silahlarla yaralandıklarına dair izler tespit edildi. İlginç olarak bulunan asker iskeletlerinden birinin elinde, sapan taşı olduğu düşünülen bir taş vardı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nick Cahill, askerlerden birinin avucunda taş tuttuğunu ve kemikleri bu şekilde çıkardıklarını belirtiyor. Cahill, askerin elinde tuttuğu küçük taşın savaş sırasında kullanılan bir sapan taşı olabileceğini söylüyor.

Yıkım molozlarında bulunan bir iskeletin kafatası. C: Archaeological Exploration of Sardis/President and Fellows of Harvard College

Prof. Dr. Nick Cahill, asker kemikleri ve diğer buluntuların, Batı Anadolu’nın geçmişinde önemli bir etkiye sahip Pers egemenliği ve Perslerin yol açtığı tahribatın izlerini taşıdığını söylüyor.

Prof. Dr. Nick Cahill, “Bu askerlerden birinin kol kemikleri çok sıkışmış, çok ağır bir şey giydiği belli. Onun yanında ağır demir miğfer bulduk. Sağ kolu daha çok hareket etmiş, sol kolu kalkan taşımış. Diğer iskeletin kafatasına üç kez vurulmuş. Kolu da muhtemelen kendini savunurken bir savaş aletiyle kırılmış.” diyor.

Thymbra Muharebesi ve önemi

Thymbra Muharebesi, Pers Kralı II. Kyros ile Lidya Kralı Kroisos arasında geçen önemli bir savaştı. Perslerin zaferi, daha sonra Pers imparatorluğuna dahil edilen Lidya Krallığı’nı sona erdirdi ve Kyros’un topraklarını genişletmesini ve Akhamenid İmparatorluğu’nu tam olarak kurmasını sağladı.

Kroisos ve Kyros orduları arasında Pteria’da (Kapadokya) kesin bir sonuç alınamayan bir savaş yaşandı ve Kroisos daha sonra başkenti Sardes’e çekildi ve burada geleneksel olduğu gibi kış mevsimi için ordusunun çoğunu terhis etti ve Kyros’un da aynısını yapmasını bekledi. Xenophon’a (MÖ 430-354 civarı) göre Kyros’a danışmanları tarafından aynı şeyi yapması yönünde tavsiyede bulunuldu ancak bunun yerine saldırıya devam etmeyi seçti, Sardes’e yürüdü ve Kroisos ile Thymbra sahasında karşılaştı.

Kyros, Lidyalıların atlarını korkutan develeri ordusunun önüne yerleştirerek Lidya süvarilerini dağıttı ve ardından kendi süvarilerini saflardaki boşluklardan geçirerek Kroisos’u yendi ve onu şehre geri sürdü. On dört günlük bir kuşatmadan sonra Sardes düştü ve Kroisos esir alındı. Bu savaş, daha önce Küçük Asya’nın en zengin ve en güçlü krallığı olan ve Babil ile müttefik olan Lidya’ya son verdiği için tarihin en önemli savaşlarından biri olarak anılıyor. Lidya fethedildikten sonra, Kyros MÖ 539’da Babil’i ele geçirebildi ve Mezopotamya’yı Pers kontrolü altına aldı.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login