Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’nde bulunan, Roma döneminin önemli imparatorlarından Hadrian ve Marcus Aurelius’un heykelleri Türkiye’de görmediği ilgiyi yurt dışında gördü.
Burdur’a bağlı Ağlasun ilçesinde, Sagalassos Antik Kenti’nde 2007 yılında yapılan kazılarda bulunan Roma döneminin önemli imparatorları arasında yer alan Hadrian ve Marcus Aurelius’un baş ve ayak heykelleri, yurtdışındaki sergilerde büyük ilgi gördü.
Sagalassos Antik Kenti’nde bulunan söz konusu heykeller, 2008 yılında Londra British Müzesinde 87 günde 250.000 kişi, Belçika’da Gallo-Roman Müzesinde 7 ayda 150.000 kişi tarafından ziyaret edilirken, Burdur Müzesinde ise 2007’den bu yana 10 yıllık süreçte 326.129 kişi tarafından ziyaret edildi. Yurt dışındaki ilginin yerli turist tarafından gösterilmemesi dikkat çekti.
Yurt dışında iki ayrı sergide 10 ayda 450 bin kişi tarafından ziyaret edilen Hadrian ve Marcus Aurelius’un baş ve ayak heykelleri, Burdur’da ise 10 yılda sadece toplam 326 bin 129 kişi tarafından ziyaret edildi.
Burdur Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci, “Burdur Müzesinin teşhir salonunda Sagalassos bölümünün en önemli eserleri, İmparator Hadrian ve İmparator Marcus Aurelius. Tarihte bilindiği kadarıyla Roma İmparatorluğu döneminin Antoninler sülalesini teşkil eden Nevra, Trajan, Hadrian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius gibi beş tane imparator, Antoninler sülalesindendir ve Roma’nın en görkemli zamanını temsil ederler. Bu görkemde özellikle ekonomik bakımdan Roma çok güçlüydü, o bakımdan bu imparatorların gücü de her zaman söylenmektedir” dedi.
İmparator heykellerinin ilk kez 2007 yılında kazı çalışmaları esnasında açığa çıkarıldığını ve bir imparatorun heykelinin yaklaşık 5 buçuk metre uzunluğunda tahmin edildiğini kaydeden Burdur Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci,
“Bu imparatorlardan Hadrian ilk defa 2007 yılında Sagalassos Antik Kentinde kazılar sırasında Roma Hamamının Soyunmalık bölümünde bulundular. 2008 yılında da Roma İmparatorlarına ait heykeller düzeyinin diğer bölümleri açığa çıkarıldı ve bir koleksiyon olarak birbirlerini tamamladılar. Aslında Roma Hamamı 5.000 metrekareye yakın büyük bir hamamdır, soyunmalık bölümü de 1150 metrekare, heykeller daha önce hamamın başka bir yerinde bulunurken, daha sonra Sagalassos halkı tarafından soyunmalık bölümü düzenlenerek, tabanını da mozaikle süsleyerek, büyük salona taşımışlar, bu salon belki Sagalassos’a gelen Roma ve diğer önemli insanlara ziyafet verilen bir salon gibi addediliyordu. Bu salonun batı kısmında İmparator Hadrian, Antoninus Pius ve Marcus Aurelius bulunuyordu, karşısında da İmparatoriçelerden Sabina, Büyük Faustina ve Faustina Maior, genç Faustina bulunuyordu ancak bunlardan Antoninus Pius ve Faustina Maior’un heykel ve heykel parçalarına henüz kazılarda rastlanmadı. İmparator Hadrian’ın büyük başı, aşağı yukarı heykelinin 5 metreyi geçtiğini tahmin ettiğimiz heykelin başı ile sağ ayağı bulundu. Marcus Aurelius’un da başı ve iki ayağı ve kolları bulundu. Demek oluyor ki, bu heykeller kolosal heykellerdi, 5 buçuk metreye yaklaşan bir boydaydı. Bu salonda 11 metre yüksekliğinde, ayaklar üstünde duruyordu. Salondaki görkemini, çekilen ziyafette de ayrı bir görsellik katıyor olduğunu söylemek mümkün.”
Hadiran ve Marcus Aurelius’un halk tarafından çok sevilmesinin sebebinin, imparatorluğun ekonomik açıdan çok güçlü olması ve kentlerde festivallerin düzenlenmesi ve ihtişamın hakim olduğu bir dönemde yaşanması olduğunu belirten Müze Müdürü Ekinci,
“Bu imparatorların özellikle Hadrian’dan bahsediyoruz, diğer Roma’nın beş önemli imparatoru arasında olmasının ana sebeplerinden en önemlisi, döneminde Roma’nın da çok önemli ekonomik yapıya sahip olması ve Anadolu o dönemde Roma’ya bağlı bir eyalet olunca, Anadolu halkına kamusal yapıların yapılması ve Anadolu’daki kentlerin biraz daha ilgi göremeye başlamış olduğunu görüyoruz. Kentlerin çoğu festival kentleri, birçok gösterilerin yapıldığı, çeşitli etkinliklerin düzenlendiği kentler olarak bizim bölgemizde de Psidia coğrafyasında yakınımızda bulunan Sagalassos Kenti de bunlardan biri olarak söylenebilir” dedi.
İHA
You must be logged in to post a comment Login