Roma’daki Bir Mağarada Dokuz Neandertal Kalıntısı Bulundu

Arkeologlar, mağarada bulunan Neandertallerin çoğunun sırtlanlar tarafından öldürüldüğüne ve ardından mağaraya sürüklendiğine inanıyor.

Roma’nın güneyinde, San Felice Circeo’daki Guattari Mağarası’nda dokuz Neandertalin fosilleşmiş kalıntıları. C: İtalya Kültür Bakanlığı

Arkeologlar, Roma’nın yaklaşık 100 km güneydoğusundaki mağarada, sırtlanlar tarafından avlanıp parçalandıkları iddia edilen dokuz Neandertalin kemiklerini ortaya çıkardılar.

Bilim insanları, kalıntıların yedi yetişkin erkeğe ve bir kadına, diğerinin ise genç bir çocuğa ait olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, bireylerin farklı dönemlerde yaşadığına inanıyor. Bazı kemikler 50.000 ila 68.000 yıl kadar eski olabilirken, en eski kalıntıların 100.000 yaşında olduğuna inanılıyor.

(Neandertal Ayak İzleri, Kumda Oynayan Çocukları Gösteriyor)

Kafatasları ve kırık çene kemiği içeren Neandertal kalıntıları, Guattari mağarasında bulundu. Bu mağara, 1939 yılında tesadüfen bulunan bu uzak kuzenlerimizin fosillerinin varlığı ile zaten ün kazanmıştı. Ancak o zamandan beri Guattari’de başka insan kalıntısı ortaya çıkarılmadı.

Tor Vergata Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Mario Rolfo, “Bu muhteşem bir keşif. Muhtemelen bir depremin neden olduğu çöküş, bu mağarayı 60.000 yıldan fazla bir süre boyunca kapattı ve böylece içeride kalan kalıntıları onbinlerce yıl korudu.” diyor.

Kadın Neandertal kafatasının önden görünüşü ve sağ el başparmağına ait kemiğin fosilleşmiş kalıntısı. C: İtalya Kültür Bakanlığı

Araştırmacılar mağarada, insan kalıntıları, gergedanlar, dev geyikler, yabani atlar ve tabii ki vahşi sırtlanların yanında bitki izleri buldular.

Araştırmacılara göre, Neandertallerin çoğu sırtlanlar tarafından öldürülmüş ve ardından mağaraya sürüklenmişti. Hayvanlar bedenleri içeriye soktuktan sonra avlarını tüketmiş olmalıydı.

Rolfo, “Neandertaller bu hayvanların avıydı. Sırtlanlar onları, özellikle de hasta veya yaşlı bireyler gibi en savunmasız olanları avladı.” diyor.

Uzmanlar, bu vahşi avcılar mağarayı ele geçirmeden önce, Neandertallerin bir zamanlar burayı kendi evleri haline getirmiş olma olasılığını dışlamıyorlar.

Rolfo, araştırma ekibinin bu bireylerin yaşam tarzlarını ve tarihlerini anlamak için DNA’larını analiz etmeyi amaçladığını açıkladı.

Roma’nın güneyinde, San Felice Circeo’daki Guattari Mağarası. C: İtalya Kültür Bakanlığı

Mağarada bulunan Neandertal diş tartarlarına yapılan ön analizler, diyetlerinin çeşitli olduğunu ortaya çıkardı. Öncelikle beyinlerinin büyümesine katkıda bulunan tahıllar tüketiyorlardı.

İtalya’nın kültür bakanı Dario Franceschini, “Tüm dünyanın konuşacağı olağanüstü bir keşif. Bu bulgular, Neandertaller üzerindeki çalışmaları zenginleştirmeye yardımcı olacak.” diyor.

Neandertaller, Atlantik kıyılarından Ural dağlarına kadar, yaklaşık 400.000 yıl öncesinden 40.000 yıl öncesine kadar Avrasya’da yaşadılar ve türlerimiz bölgeye yerleştikten sonra yok oldular. Geçen yıl, Bulgaristan’da bulunan kalıntılar ve aletler, modern insanların ve Neandertallerin Avrupa’da birkaç bin yıl boyunca aynı anda bulunduğunu ortaya çıkardı. Bu durum iki türe biyolojik ve kültürel etkileşim için bolca zaman vermişti.

Genellikle modern insanların basit, tıknaz akrabaları olarak gösterilen Neandertallerin aslında benzer beyinleri vardı ve zengin bir kültür geliştirdiler. Neandertaller, karmaşık taş aletlerinin ve boyalı takılarının ötesinde, mağaraları süslüyorlar ve el şablonları bırakıyorlardı.


The Guardian. 8 Mayıs 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login