Pompeii’den Kaçarken Kafasına Taş Düşmüş İskelet Bulundu

Pompeii’de, MS 79 yılında gerçekleşen volkanik patlamadan kaçmaya çalışırken kafasına 300 kiloluk taş düşen bir adamın iskeleti bulundu.

Pompeii’deki volkanik patlamadan kaçmaya çalışırken kafatasına taş düşen adam. C: AP

Pompeii’de görevli arkeologlar, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı patlamasından kaçmaya çalışırken, devasa bir taş tarafından ezilmiş bir adamın iskeletinin bulunduğunu duyurdu. Keşif, arkeologlar tarafından dramatik olarak nitelendirildi.

Pompeii yetkilileri, “volkanik bir bulut tarafından şiddetli bir şekilde fırlatılan” bir kapı pervazı olabilecek büyük bir taş bloğun altından çıkan iskeleti gösteren bir fotoğraf yayınladı.

(Pompeii’de Patlamadan Kaçmak için Koşum Takılmış Atlar Bulundu)

30 yaşın üstünde olduğu düşünülen kurbanın göğüs kafesi tamamen parçalanmıştı. Arkeologlar kurbanın kafatasını bulamadı. Yetkililer, adamın, yürüme güçlüğüne yol açmış olabilecek ve kaçışını engelleyen bir kaval kemiği enfeksiyonuna maruz kaldığını söyledi.

Yaklaşık 35 yaşında olduğu tahmin edilen volkanik patlama kurbanının üstüne düşen taş bloğu ise 300 kilogram civarındaydı.

Adamın, yürüme güçlüğüne yol açmış olabilecek ve kaçışını engelleyen bir kaval kemiği enfeksiyonuna sahip olduğu düşünülüyor. C: AP

Arkeologlar, yeni kazı çalışmalarının bir parçası olarak keşfedilen Vicolo dei Balconi ile Vicolo delle Nozze d’Argento arasındaki köşede, antik kentin Regio V bölgesinde sırt üstü yatan adamın iskeletini buldular.

Arkeologlar, bu adamın, kaçmaya çalışırken Vezüv’ün patlamasını izlediğine ve bu sırada üstüne taş düştüğüne inanıyorlar.

Pompeii arkeolojik kazı alanı genel direktörü Massimo Osanna, bulguyu sıradışı olarak yorumladı ve bu medeniyetin ve dönemin anlaşılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

MS 79 yılında patlayan ve yakınındaki şehirleri külleri altına gömen Vezüv Yanardağı’nın, o patlamada ortalama 30.000 kişinin ölümüne sebep olduğu düşünülüyor.

(Pompeii Kahramanı Yaşlı Pliny’nin Kafatası Bulunmuş Olabilir)

Vezüv Yanardağı patlaması, Pompeii, Oplontis ve Stabiae kentlerini kül ve kaya parçalarına, Herculaneum kentini ise çamur tabakası altında gömmüştü.

Pompeii’deki arkeologlar tarafından bulunan 1.150 iskeletin 394’ü yıkılmış binalardan düşen parçalarla ve süngertaşıyla ölmüştü. Kalan 756 kurban, aşırı ısınmış gaz ve piroklastik dalgalanma denilen küller nedeniyle ölmüştü.


ANSA. 29 Mayıs 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login