Polonya’daki ormanda, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı’ndan kalma nesneleri arayan bir kişi, tesadüfen bakır hançer buldu.
Geçtiğimiz Kasım ayında Polonya’daki ormanda dolaşan bir kişi nadir bir keşif yaptı: elit bir savaşçıya ait olabilecek 4.000 yıllık bakır hançer.
Jarosław Tarih ve Keşif Derneği’ne bağlı Piotr Gorlach adındaki kişi, güneydoğudaki Korzenica köyü yakınlarında askeri eserler arıyordu. Tam aramalarını durduracağı sırada bir şey gözüne çarptı.
Şu anda eserin bulunduğu Orsetti Evi Müzesi’nden yapılan açıklamaya göre, Gorlach orman tabanını incelerken ilk olarak yeşil pasla kaplı düz metal bir nesne gördü. Aradığı Birinci ve İkinci Dünya Savaşı askeri eşyalarından çok daha eski bir şeyle karşı karşıya olduğunu hemen fark etti.
(İlgili: Polonya’da Tesadüfen 3.500 Yıllık Hançer Bulundu)
Müzeye göre Gorlach’ın ortaya çıkardığı nesne, güneydoğu Polonya’da şimdiye kadar keşfedilen en eski metal hançer.
Müzedeki arkeolog Marcin Burghardt, Polonya’daki tek benzer hançerin 1960’larda ortaya çıkarıldığını, dolayısıyla yeni bulgunun büyük bir sürpriz olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, hançeri Orta Avrupa’daki ve Ukrayna orman bozkırlarındaki daha önceden tarihlenen benzer silahlarla karşılaştırarak bunun MÖ 3. binyılın ikinci yarısında yapıldığını tahmin ediyor.
Burghardt’ın açıklamasında bu dönem, Polonya’da alet üretimi konusunda muazzam bir değişim dönemiydi. “Bu dönemde, Taş Devri’nde yaygın olarak kullanılan çakmaktaşı aletlerin yerine, giderek daha fazla metal ürün ortaya çıkıyor ve bir sonraki döneme, Tunç Çağı’na geçişin habercisi oluyor.”
Bronz metalurjisinin gelişmesinden önceye ait olduğu anlaşılan yeni keşfedilen hançer bakırdan yapılmıştı. Müzede arkeolog olan Elżbieta Sieradzka-Burghardt, yaptığı açıklamada, MÖ 3. bin yılda bakır eserlerin “son derece nadir” olduğunu söylüyor.
Bu dönemin metal ürünleri genellikle günümüzdeki Ukrayna ve Macaristan olan bölgeden ithal ediliyordu; bu da yalnızca zenginlerin bunları karşılayabileceği anlamına geliyordu. 10 cm uzunluğundaki hançer muhtemelen onu silah yerine aksesuar olarak kullanan elit bir savaşçıya aitti.
“Bakır hançerlerin her şeyden önce yüksek sosyal statünün simgesi olduğunu düşünüyorum. Oldukça yumuşak olduklarından savaşta pek işe yaramazlar.”
Eser bu yaz müzede yeni bir kalıcı sergide sergilenecek. Bu arada araştırmacılar, nasıl yapıldığı ve nereden geldiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için metalurjik bir analiz yapmayı planlıyor. Araştırmacılar şimdiden bu hançerin yerel bir üretimin sonucu olmadığını düşünüyor.
Smithsonian Magazine. 8 Mart 2024.
You must be logged in to post a comment Login