Peru çölünde yer alan ve sadece havadan bakıldığında anlaşılan gizemli jeogliflerde bölgeye yabancı kuşlar tasvir edilmiş.
Çöl boyunca yayılmış Nazca Çizgileri uzun zamandır gizemini koruyor. Bu devasa jeogliflerden binlerce var ve hayvanlardan bitkilere, efsanevi canavarlardan geometrik desenlere kadar her şeyi tasvir ediyorlar. Şimdilerde ise araştırmacılar Peru’nun devasa jeogliflerinden bazılarının yerli olmayan kuşları tasvir ettiğini buldular.
Yapılan bir araştırmaya göre, Peru’nun güneyindeki Nazca çölünde 16 büyük kuş figürü oyması arasında bir hermit (ormanlarda yaşayan bir tür) ve bir pelikan (deniz kıyılarının müdavimi) var.
(Peru’da Dev Boyutlarda Sıradışı Jeoglifler Bulundu)
Kimse Nazca Çizgileri’nin neden yapıldığını bilmiyor ve Japonya’da, Hokkaido Üniversite Müzesi’nde bir zoo-arkeolog olan araştırma eş yazarı Masaki Eda, İnka öncesi insanların neden yerli olmayan kuşlarla ilgilendiklerini açıklayabilmek için çok erken olduğunu söylüyor.
Nazca Gizemi
Nazca Çizgileri, kazıklı taşlarla yapılmış veya kuru çöl zeminine oyulmuş devasa jeogliflerdir. Çoğu, sürekli bir çizgi ile yapılan hayvanların geometrik şekilleri veya çizimlerinden oluşur. En iyi havadan veya çevredeki yamaçlardan görülebilir.
Nazca halkı, MÖ 200 civarı – hem çölü oyarak hem de taş yığınları kullanarak bu çizgileri oluşturmaya başladı. Arkeologlar dini bir amaca sahip olduklarından şüpheleniyorlar, belki de seyyahların veya rahiplerin yürüdüğü labirentler olarak yaratılmış oluşumlar olabilirler.
(Gizemli Nazca Çizgileri Antik Hac Yolunu Oluşturuyor)
Masaki Eda, Japonya’daki Yamagata Üniversitesi’nde uzman olan araştırma eş yazarı Masato Sakai’nin ricasıyla Nazca Çizgileri’nin kuşlarını incelemeye başladı. Eda, çizgileri biyolojik bir perspektiften incelemekle ilgilenmeye başladığında Nazca Çölü yakınındaki bir arkeolojik alanda kuş kemiklerini tanımlamak için çalışıyordu.
Eda, “Hayvan jeoglifi motiflerinin neden kazındıklarının amacı ile yakından ilişkili olduğuna inanıyorum.” diyor.
Ornitolojik arkeoloji
Bir kuşbilimci yaklaşımını kullanarak, Eda ve ekibi, 16 kuş tasvirinin her birinin anatomik özelliklerini inceledi, gaga ve kuyruğun şekli ve kuyruk ve ayakların bağıl uzunluğu gibi özellikleri kategorize ettiler.
Üç kuşu kesin olarak tanımlayabildiler. Araştırmacıların söylediğine göre, daha önce genellikle sinek kuşu olarak tanımlanmış meşhur bir jeoglif, aslında sinek kuşlarının bir alt grubu olan, tropik ve subtropiklerde bulunan bir hermite ait gibi görünüyor. Hermit, kuzey ve doğu Peru ormanlarında yaşayan bir tür, habitatı güney çölleri değil.
Bir başka sürpriz ise, jeogliflerden bir tanesinin sadece deniz kıyılarında görülen bir tür olan pelikan tasvirinin keşfedilmesiydi. Üçüncü tanımlanabilir jeoglif, Peru’da önemli bir tür olan guano kuşunu temsil ediyor. Ülkenin kıyılarındaki adalarda, Guanay karabatak, Peru bubisi ve Peru pelikanı, 1880’lerin ortalarında İngiliz yatırımcılar için son derece değerli bir mal haline gelen, büyük miktarda kuş pisliği veya guano bırakır. Kuş guanosu bugün hala adalardan toplanır.
Eda, bir sonraki adımın, Nazca tapınak alanlarındaki ve Nazca seramiklerindeki kuşların tasvirlerini incelemek olduğunu söylüyor. Üç kuş çizimi örneği arasında yapılan karşılaştırmalar, Nazca’nın neden bu kuşları ön plana çıkarmayı seçtiğini açıklamaya yardımcı olabilir. Eda, bu çalışmaların halen devam ettiğini, ancak ekibin üç farklı bağlamda sunulan kuş türlerinde bazı farklılıklar bulduğunu söylüyor.
Live Science. 20 Haziran 2019.
Makale: Eda, M., Yamasaki, T., & Sakai, M. (2019). Identifying the bird figures of the Nasca pampas: An ornithological perspective. Journal of Archaeological Science: Reports, 26, 101875.
You must be logged in to post a comment Login