Peru’daki Chan Chan’da Süslü Ahşap Heykel Ortaya Çıktı

Arkeologlar, Chimú Krallığı’nın Başkenti Chan Chan’de sürdürdükleri kazılarda, ahşap bir heykel ortaya çıkardılar.

C: Directorate of Culture of La Libertad

Chimú kültürü, Moche kültürünün yerini alarak MS 850-900 civarında ortaya çıktı ve kuzeyde Piura’dan güneyde Paramonga’ya kadar 1.000 kilometrelik bir kıyı şeridini kontrol etti.

Krallık, 4942 dönümlük bir alanı kaplayan büyük bir kerpiç şehir olan Chan Chan’ın merkezindeydi. Boyutu itibariyle, Güney Amerika’daki en büyük Kolomb öncesi yerleşimlerden biriydi. Sitenin adı muhtemelen Quingnam “Jiang” veya Güneş anlamına gelen “Chang” dan türetilmişti ve Chan-Chan tam anlamıyla Güneş-Güneş anlamına geliyor.

(İlgili: Peru’da Bulunan Ahşap Heykeller Termit Dışkısıyla Korunmuş)

Chan Chan, piramidal tapınaklar, rezervuarlar, mezarlıklar, plazalar, mezar platformları, depolar ve şehir seçkinleri ve kraliyet ailesi için yaşam alanları içeren dokuz büyük dikdörtgen kompleksten (“kaleler” veya “saraylar”) oluşuyordu.

Kazılar, ana kompleksin kuzeyindeki Huaca Takaynamo’nun çalışmalarını yürüten “Huaca Takaynamo’nun Kurtarma” projesinin bir parçasıydı. Kazılar, yedi dikey renk şeridiyle süslenmiş bir yöneticiyi tasvir eden 47 cm x 16 cm boyutlarında ahşap bir heykel ortaya çıkardı.

Heykel, badem şeklinde gözlerle kırmızıya boyanmış düz oval bir yüze sahip ve siyah reçine ile sabitlenmiş sedef plakalarla süslenmiş olmalıydı. Figür ayrıca küçük dikdörtgen şeritlerle süslenmiş üçgen kesim eteğe sahip ve yamuk bir başlık takıyor.

C: Directorate of Culture of La Libertad

Arkeologlar henüz heykelin tarihini belirlemediler, ancak form ve sanat tarzı, erken Chimú’ya, 850 ila 1.470 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor. Bu da onu alanda bulunan en eski heykellerden biri yapıyor.

Araştırmacılar ayrıca, kahverengi ve beyaz ipliklerle süslenmiş küçük siyah bir çantaya ek olarak, nektandra tohumlarından (Lauraceae familyasındaki bir bitki cinsi) ve orijinal ipliğin kalıntılarından yapılmış bir kolye de ortaya çıkardılar.

Chimú kültürü veya Chimor krallığı olarak da adlandırılan Chimú kültürü, çağımızın on ikinci ve on beşinci yüzyılları arasında Peru’nun kuzey kıyısında ortaya çıktı. Başkentleri Chan Chan’da bulunan Chimú, Geç Orta Dönemin en büyük ve en zengin kültürü ve antik And Dağları tarihindeki en büyük ikinci imparatorluktu.


Peruvian State. 29 Haziran 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login