Peru’daki 3.000 Yıllık Jeoglifler Cenneti Tasvir Ediyor Olabilir

3.000 yıldan daha önce, Peru’daki alt Chao Vadisi’ndeki insanların köşeli kayalardan oluşturduğu beş jeoglif, cenneti tasvir ediyor olabilir.

Peru’daki Pampa de las Salinas adlı jeogliflerden biri, Southern Cross takımyıldızını betimliyor. F: Los Morteros-Pampa de las Salinas Arkeoloji Projesi

Bu jeoglifler, onlara doğru açılan taş kapılara sahipti. Arkeologlar, bu insanların, jeogliflerde yapılan tören ya da ritüelistik etkinliklere katılmak için bu kapılara girmiş olabileceğini düşünüyor.

Bu beş jeoglif, Pampa de las Salinas olarak adlandırılan ve patikalar, plazalar ve antik yapı kalıntılarının yanı sıra balık ve bitki kalıntılarından da oluşan “Los Morteros” adlı devasa höyükte bulunan 20’den fazla arkeolojik alandan oluşan daha büyük bir tören alanının parçası.

(Peru’da Kalpleri Çıkarılarak Kurban Edilen 140 Çocuk Bulundu)

Son zamanlarda, arkeologlar Pampa de las Salinas’ı haritalayarak ve kazarak, peyzajın gizemlerini anlamaya yardımcı olmak için keşifler yapıyor.

“Pampa de las Salinas’ın bulunduğu alanın, yakınlardaki topluluklar tarafından törensel alanların yapıldığı ve kullanıldığı yer haline geldiği görülüyor.” diyor Pontificia Universidad Catolica del Peru’daki yeni bir soruşturmayı yürüten Ana Cecilia Mauricio.

Ama yine de, bilim insanları Pampa de las Salinas’da bulunan yapıların anlamlarını karıştırdıklarını ve yıllar önce sitede neler olup bittiğinden emin olmadıklarını ekliyor.

Bu hava fotoğrafı, Los Morteros’un höyüğünü, Pampa de las Salinas’ı gösteriyor. F: Los Morteros-Pampa de las Salinas Arkeoloji Projesi

Cenneti düşündüren jeoglifler

1970’lerde jeogliflerin ikisi keşfedildi, diğer üçü ise Mauricio ve ekibi tarafından keşfedildi. Mauricio, tüm jeogliflerin “zemin üzerinde farklı boyutlarda dairesel izler oluşturan küçük, açısal kaya yığınları ile inşa edildiğini.” açıklıyor. Mauricio, “Jeoglifler 50 metreye 50 metrelik veya daha büyük, insanların geçmesine izin verecek kapılara sahip.” diye ekliyor.

“Bu geniş alandaki tasarımlar cenneti tasvir ediyor olabilir. 1970’lerde bulunan jeogliflerden biri, Güney Haçı olarak bilinen astronomik bir takımyıldızı betimliyor ve bu jeogliflerin diğer takımyıldızlarla ilişkili olması muhtemel.” diyor Mauricio.

(Antik Peru Cerrahlarının Şaşırtıcı Becerisi)

Araştırmacılar, jeogliflerin ne zaman inşa edildiğini tam olarak bilmiyorlar, ancak 3.000 yıldan daha uzun bir süre öncesine tarihleniyor olmalı. Çünkü Pampa de las Salinas’daki tüm yerleşimler o zamandan beri terk edilmiş durumda.

Araştırma ekibi, jeogliflerin yüzeyinde herhangi bir eser bulamadı, bu da jeogliflerin tarihlendirilmesini zorlaştırıyor. Daha sonra araştırmacılar, saklanan enerji miktarının ölçüldüğü termolüminesans tarihini, yapıların ne kadar eski olduğuna dair daha iyi bir fikir elde etmek için jeogliflerle ilişkili çökeller üzerinde kullanmayı planlıyorlar.

Pampa de las Salinas’ın Peru bölgesinde bulunan başka bir jeoglifin dairesel izleri. F: Morteros-Pampa de las Salinas Arkeoloji Projesi

Los Morteros

Pampa de las Salinas’ın en eski bölgesi, en az 6.000 yıl öncesine dayanan Los Morteros höyüğü.

Mauricio, “Araştırmalarımız, Los Morteros’un en eski evrelerinin, kil yığınları ve taş ocakları, muhtemelen evsel boşlukları olan alanlarda, organik çöp – deniz faunası ve bitki kalıntıları birikimi yoluyla bir höyüğün oluşumuyla ilgili olduğunu gösteriyor.” diyor.

(Peru’da Yanardağ Şeklinde Piramit Keşfedildi)

“Daha sonra, kerpiç tuğla mimarisi ve daha sonra taş mimarisi, hem anıtsal hem de törensel özellikleriyle, Los Morteros’ta inşa edildi.”

Los Morteros inşası sırasında sitede yaşayan insanlar var. Ancak, “daha sonra, site anıtsal hale geldiğinde, Morteros’ta ve hatta Pampa de las Salinas’ın tüm bölgesinde yaşayan nüfusun kanıtı yok.” diyor Mauricio. Pampa de las Salinas’da, Los Morteros’un 5000 yıl önce kullanılmaya son verildiğini ve “tören aktivitelerinin diğer alanlarda yoğunlaştığını” da ekliyor.


Live Science. 12 Haziran 2018.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji bölümü mezunu. Yine Bilkent Üniversitesi, Arkeoloji bölümünde yüksek lisans yapıyor. Klasik arkeoloji, müzeoloji ve dijital arkeolojiyle ilgileniyor.

You must be logged in to post a comment Login