Peru’da Kazığa Geçirilmiş Kafatasları ve Mumyalar Bulundu

Peru’daki Vitor Vadisi’ndeki çukurlarda, yaklaşık 1.500 yıllık en az 60 kişinin kalıntısı ve altı tane kazıklara geçirilmiş kafatası bulundu. Buradaki kurak iklime bağlı olarak, bazı kalıntılar doğal olarak mumyalandı ve günümüze kadar hayatta kalabildi.

27 mezar çukurunda bulunan kazık geçirilmiş altı kafatasından biri. Güney Peru’daki kuru iklim, yaklaşık 1.500 yıl geçmesine rağmen kişinin saçı korunmasına izin veriyor. C: Maria Cecilia Lozada

Burada toplamda 27 adet çukur var ve her biri 3 ila 4 metre derinliğinde. Kazı başkanı Maria Cecilia Lozada’ya göre, Peru’da hiçbir yazı sisteminin bulunmadığı bir tarih olan MS 550 yıllarına yakın bir zamanda gömülen bireyler, günümüzün arkeologlarının La Ramada kültürü dedikleri kültüre aitler.

La Ramada kültürünün insanları, Vitor Vadisi’nde ve yakın vadilerde (bir tanesi kültürün adını veren bir arkeolojik alan içermekte) yaşamışlar ve kullandıkları eserler ve tekstillerde ve ölülerini nasıl gömdüklerinde benzerlikler taşıyorlar.

(İsveç’te Kazığa Geçirilmiş 8.000 Yıllık Kafatasları Bulundu)

Lozada, “Bu insanlarla birlikte gömülmüş olan ve bu kültürle ilgili gibi görünen çok güzel ve tüylü tekstiller buluyoruz.” diyor.

Buradaki her çukur, yetişkin kadınların bedenleri ile birlikte gömülmüş bebeklerin de olduğu, birkaç iskelet içeriyor. Bu da, bebeklerin anneleriyle birlikte gömülü olabileceğini düşündürüyor.

Arkeologlar Peru’daki Vitor Vadisi’nde 27 mezar çukurunda iskelet ve mumyaları keşfetti. C: Maria Cecilia Lozada

Kazıklara geçirilmiş kafatası gizemi

Bu mezar çukurlarının içinde, ölümden sonra cesetlerden koparılan ve kazıklara geçirilmiş gibi görünen kafatasları bulundu.

Arkeologlara göre, bu tür kafatasları Peru’daki diğer bölgelerde de bulundu ve bunlar savaşta öldürülen düşmanların başı olabilir. Ancak Lozada, bu çukurlarda bulunan kafaların aynı toplulukta yaşayan ve bir dış savaşta öldürülen insanlara ait olduğuna inanıyor.

(Azteklerin Kazıklara Geçirilmiş Kafatası Mezarlığı Bulundu)

“Kafalar düşmanlara ait olmayabilir ve belki de aynı grubun savaşçıları olabilir. Belki de bu insanlar, ölülerinin kafalarını savaş alanından geri getirdiler ve böylece kendi topluluklarından insanlarla birlikte gömebildiler. Bütün bir iskeletleri geri taşımak çok daha fazla iş gerektirirdi.”

Bazı güzel tekstiller, mezar çukurlarındaki insanlarla birlikte gömüldü. Kuru iklim, birçoğunun korunmasına yardımcı oldu. C: Maria Cecilia Lozada

Bazı arkeologlar, kazıklara geçirilmiş kafalara dair bu yorumla aynı fikirde değiller. Lozada’nın ekibi, bu kafataslarından, mumyalardan ve iskeletlerden elde edilecek DNA ve belirli izotopları (farklı sayıdaki nötronlara sahip bir elementin atomları) analiz etmeyi planlıyor. İzotop analizleri insanların büyüdüğü yerlere dair ipuçları ortaya çıkarabilir.

Araştırmacılar, kazıklara geçirilmiş kafatasların, mumya ve iskeletlerle ilişkili olup olmadığını testlerin ortaya çıkaracağını umuyorlar.


Live Science. 9 Ağustos 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login