Peru’da İnka Öncesine Ait Ahşap Heykeller Bulundu

Peru’daki arkeologlar, Amerika’daki en büyük Kolomb öncesi arkeolojik yerleşimde, 20 adet 800 yıllık ahşap heykel buldu.

Bir uzman, Chan Chan kentinde keşfedilen 20 ahşap heykelden birini ortaya çıkarmak için çalışıyor. C: AFP

Bir tanesi dışında günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan heykeller, bir zamanlar Chimu Krallığı’nın başkenti olan bir şehir olan Chan Chan arkeolojik alanında bulundu. Chimu Krallığı, İnkalardan önceye tarihleniyor.

Peru’nun kuzeydoğusundaki Trujillo kentine yakın bir konumda bulunan Can Chan, 20 kilometrekarelik bir alana yayılmış, altı kilometrekarelik bir meydanda bulunuyor ve surlarla çevrili 10 saraydan oluşuyordu.

(Peru’da Kalpleri Çıkarılarak Kurban Edilen 140 Çocuk Bulundu)

Bulunan heykellerin her biri 70 santimetre boyunda ve bin yıllık bir binada, yüksek çamur kabartmalarıyla bezenmiş bir tören koridorunun duvarındaki nişlere konumlandırılmışlar. Heykellerin yer aldığı koridor, Utzh An veya diğer ismiyle Büyük Chimu sarayında keşfedildi.

Ahşap heykeller yaklaşık 70 cm boyunda. C: AFP

Kültür Bakanı Patricia Balbuena, “Heykeller, yaşı ve dekorasyonunun kalitesi açısından önemli bir keşif olma özelliği taşıyor.” diyor.

Bölgedeki kazıları yürüten arkeolog Arturo Paredes, siyah renkli heykellerin bej renkli kil maskelerine sahip olduğunu ve Chan Chan’da bilinen en eski heykeller olduklarını söylüyor.

Her heykel, kalkan olma ihtimali olan, sırtında dairesel bir nesne ile duruyor.

Törensel koridor, bir satranç tahtası gibi kareler ve yüksek kabartma dalga motifleriyle dekore edilmiş. Aynı zamanda koridorda, Peru’nun kuzey kıyısındaki İspanyol işgali öncesi kültürlerde efsanevi bir sembol olan “ay hayvanı”nın görüntüleri yer alıyor.

Arkeologların yakın zamanda 20 ahşap heykel buldukları odaya açılan 30 metrelik koridorun havadan görünümü. C: AFP

Chimu kültürü, Peru’nun kuzey sahilinde MS 900 ila 1450 yılları arasında gelişti ve en parlak döneminde başkent Chan Chan 30.000 nüfusa sahipti. Chan Chan, parlak güneş anlamına geliyor.

Günümüze kadar orijinal kompleksin sadece 14 kilometrekarelik bir kısmı kaldı, ancak bu kısım da iklim, yağma ve konut ihlallerinden dolayı tehdit altında. Şehir, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turist çekiyor.

1986 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedilen Chan Chan’da, 50’si arkeolog olmak üzere yaklaşık 500 kişi araştırma ve koruma projeleri üzerinde çalışıyor.


AFP. 23 Ekim 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login