Patara Antik Kenti’ndeki Zafer Takı Restore Ediliyor

Antalya’da Likya Birliği’nin başkenti Patara Antik Kenti’nin simgesi olan Patara Tak’ı restore ediliyor.

Patara Antik Kenti’ndeki Zafer Takı Restore Ediliyor

Roma döneminde MS. 100’lü yıllarda yapılan Patara Tak’ı, kent yerleşimine girişi belirliyor ve kentin onurlandırma anıtı olarak anılıyor. 19 metre uzunluğunda ve 10 metre yüksekliğindeki takın üzerinde Roma İmparatoru Traian döneminde vali olan Mettius Modestus ve ailesini onurlandıran bir yazıt bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ihaleyi alan firma, antik tak’ı restore etmek için çelik iskeleyi kurdu. Restorasyon kapsamında, geçmişte meydana gelen depremlerde düşen ve yapılan kazılarda ortaya çıkarılan bloklar yeniden eski yerlerine yerleştiriliyor. Tak’ın üzerindeki bitkiler temizleniyor ve Patara Tak’ı sağlamlaştırılıyor.

Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara Tak’ının türünün Anadolu’da ayakta kalan az örneğinden biri olduğunu belirtti ve “Bu tak, Patara su sisteminin bir parçası. Takın batısındaki dar havuzda toplanan sular, burada biriktirilerek başta şehir hamamı olmak üzere tüm kente dağıtılıyordu. Restorasyonla böyle önemli bir yapı kurtarılarak, geleceğe güvenli bir biçimde taşınmış olacak” dedi.

Patara Antik Kenti

Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarında bulunur. Likya Birliği’nin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Hititçe’de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender’in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır.

Hitit Kralı IV. Tudhaliya (M.Ö. 1250 – 1220) Lukka seferi sırasında “Patar Dağı’nın karşısında adaklar ve armağanlar yaptım, steller diktim, kutsal mekanlar inşa ettim” demiştir. Bundan da anlıyoruz ki Hitit Çağı’nda Patara, Patar adıyla vardı.

İskender’e kapılarını açarak yıkılmaktan kurtulan şehir, İskender’in ölümüyle M.Ö. 315’te Antigonos’un ve M.Ö. 304’te Demetrios’un işgalinden kurtulamamıştır. Daha sonra Mısır’daki Ptolemiaios, Philadelphos’un eline geçmiş, Mısar kralları döneminde ismi bir müddet Arsinoe olmuşsa da bu isim daha sonraları benimsenmemiş, Patara M.Ö. 190 yılında III. Antiokhos tarafından zapdetilmiştir.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login