Pantheon Önündeki Göçükte Eski Kaldırım Taşları Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz ay Roma’da Pantheon’un önünde bulunan zeminde beklenmedik bir şekilde bir açılan göçükte imparatorluk kaldırım taşları ortaya çıktı.

Roma’daki Pantheon’un önünde Piazza della Rotonda’da bir göçük olduktan sonra yapılan arkeolojik araştırmalar, imparatorluk döneminin eski kaldırımını ortaya çıkardı. C: Alessandro Serrano / Getty

Piazza della Rotonda’da oluşan bu göçük yaklaşık 1 metre kare büyüklüğünde ve 2,5 metre derinliğinde. Arkeologlar deliğin içinde bir tür tortul kaya olan travertenden yapılmış yedi eski levha buldular.

27 Nisan öğleden sonra gerçekleşen olayda, COVİD-19 pandemi süreci dolayısıyla meydanın boştu ve kimse yaralanmadı. Fakat bunun gibi göçükler Roma için giderek yaygınlaşan bir problem haline gelmeye başladı.

Roma Özel yöneticisi Daniela Porro’ya göre, göçükle birlikte ortaya çıkan kaldırım taşlarının tarihi Pantheon Tapınağı’nın yapım dönemlerine de denk gelen MÖ 27 ila 25 yılları arasında.

Porro’nun aktardığı bilgiye göre; bu kaldırım taşları Roma imparatoru Augustus’un arkadaşı Marcus Agrippa tarafından tasarlanmıştı. Fakat MS 118 ve 128 yılları arasında Pantheon Tapınağı ve meydan, Roma imparatoru Hadrian tarafından tamamen yeniden inşa edildi. Ardından 3. yüzyılın başında bölge İmparator Septimius Severus ve Caracalla tarafından yeniden düzenlendi.

(Koronavirüs Salgınının Gölgesinde 10 Tarihi Yer)

Bu göçük altında bulunanlar aslında bir yeniden keşif niteliğinde; ANSA’ya göre bulunan levhalar, ilk olarak meydanda servis hatlarının döşendiği 1990’lı yıllarda bulunmuştu.

Roma Today gazetesinde yer alan habere göre; kablo ve boruları tutan yaklaşık 40 kadar kaldırım taşı göçük içerisinde bulunan servis tüneline düştü.

İtalyanca’da “voragine” adı verilen bu göçükler günümüzde çok yaygın hale gelmeye başladı. Geçtiğimiz 100 yıl boyunca, Roma her yıl yaklaşık 30 kadar göçükle karşılaştı. The Local gazetesinin haberine göre bu sayılar 2009 yılı ile birlikte 3 katına katlandı. Örneğin 2018 yılında şehirde rekor bir seviye ile 175 göçük meydana geldi, 2019 yılında ise toplamda 100 göçük meydana geldi.

Peki bu göçüklere ne sebep oluyor? Taş ocağı, tünel açma ve mezarların inşa edilmesi de dahil olmak üzere insan yapımı çukurlar, özellikle yoğun yağışların ardından zemini kararsız hale getiriyor.

Jeolog Stefania Nisio’nun verdiği bilgilere göre; bu göçüklerin ana sebebi şehrin altında yer alan boşluklar ve en hassas bölge bu anlamda eski zamanlarda taş ocaklarının yapıldığı Roma’nın doğusu.

Buna ek olarak, The Local gazetesinin yayımladığı habere göre; Roma’nın çoğu bölgesi su ile kolayca aşınan, araba ve Scooterların titreşimleriyle sarsılan yumuşak ve kumlu topraklardan oluşuyor.

Şehrin yöneticileri 2018’de sokaklarını düzeltmek için milyonlarca avroluk bir plan açıkladı, ancak The Local’in haberine göre ilerleme yavaş oldu. Bu düzeltmeler yapılıncaya kadar bu göçükler antik mimari ve bu kaldırım taşları gibi eserleri ortaya çıkarmaya devam edebilir.


Live Science. 11 Mayıs 2020.

Okan Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümleri mezunu. Politecnico di Milano Üniversitesi'nde Yapılı Çevre Yönetimi üzerine yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login