Osmaniye’de yer alan Kastabala Antik Kenti’nde, tanrıça Kubaba’ya adandığı düşünülen yaklaşık 2.500 yıllık tapınağın kalıntıları bulundu.
Kastabala’daki sütunlu caddenin bitiminde yürütülen kazı çalışmalarında, Anadolu’nun en eski yerli halkı kabul edilen Luvilerin o dönemki tanrıçaları Kubaba için yaptırdıkları bir tapınağın kalıntıları ortaya çıkarıldı.
Kastabala Antik Kenti’nin ovalık Kilikya bölgesinin en eski kutsal kenti olduğunu belirten Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nden Kazı başkanı Doç. Dr. Faris Demir, buranın Luvilerin kültür bölgesinin merkezinde olduğunu söylüyor.
(İlgili: Osmaniye’de Yunus Kabartmalı Protokol Koltukları Bulundu)
Sütunlu cadde kazılarında ortaya çıkarılan yapı, Arkaik döneme, yani yaklaşık milattan önce 540’lı yıllara tarihlendiriliyor. Bu kalıntılar bir tapınağa işaret ediyor. Doç. Dr. Faris Demir, “Kastabala hinterlandında yer alan Aramice yazıtlarda, Kastabala ve Kubaba’nın topraklarından bahsediliyor. Ortaya çıkardığımız bu yapı kalıntısı tanrıça Kubaba’ya ait bir tapınak olmalı.” diyor.
“Bu Arkaik tapınağın rahipleri, hiç acı duymadan çıplak ayakla kızgın korlar üzerinde yürümüşlerdi. Anadolu arkeolojisine sıra dışı bilgiler kazandıran bu kalıntılar bizi oldukça heyecanlandırdı.”
Tanrıça Kubaba’nın Anadolulu yerel bir tanrıça olduğunu belirten Doç. Dr. Demir, Bu tanrıçaya ait bir tapınağa rastlamış olmamız, bizi oldukça heyecanlandırdı. Anadolu arkeolojisinde Kubaba’ya ait böyle bir tapınak kalıntısına ilk defa rastlandı. Kastabala kazıları, Anadolu tarihine ezber bozan, sıra dışı bilgiler sunmaya devam edecek.” diyor.
Kastabala Antik Kenti
Kastabala, Anadolu’nun güneydoğusunda Çukurova (Kilikia) olarak bilinen bölgede Osmaniye ilinin 12 km kuzeybatısında yer alıyor. Kastabala’nın MS 3. yüzyılda I. Hapur (MS 206) MS 4. yüzyılda ise Balbinos (MS 380) tarafından işgal edildiği biliniyor. Arkeolojik buluntular kentin Orta ve Geç Bizans dönemlerinden itibaren önemini kaybettiğini, Haçlı seferlerinin tahribatının ardından toparlanamadığını ve bundan kısa bir süre sonra terk edildiğini gösteriyor. Kazı, sondaj ve araştırmalar, kentin sınırlarının güneyde Ceyhan nehri, kuzeyde Karatepe, batıda Kırmıtlı Kuş Cenneti arasında genişleyen verimli ovayı kapsadığını gösteriyor. Kent planlama ilkelerinin geliştirildiği Anadolu’nun batı ve güney kıyı merkezlerindeki uygulamalara paralel planlı şehirciliğin en üst seviyeye ulaştığı yerlerden Kastabala’nın Artemis Perasia kült merkezi olması, kentte dinsel, siyasal, toplumsal ve ekonomik koşullar oluşturmuştu.
You must be logged in to post a comment Login