Ordu’daki Kurul Kalesi’nde Bronz Apollon Heykeli Bulundu

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk arkeolojik kazısı alanı olan Kurul Kalesi’nde 2100 yıllık bronz Apollon heykeli bulundu.

Ordu’daki Kurul Kalesi’nde Bronz Apollon Heykeli Bulundu

Kurul Kalesi’nde beş yıldır devam eden kazı çalışmalarında  giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar seramik, sikke, ok ucu, küpler ve bronz Apollon heykeli bulundu.

Günümüzden yaklaşık 2100-2300 yıl öncesine tarihlenmekte olan ve kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülen Kurul Kalesi, konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunmakta. Kalenin ayrıca VI. Mithridates döneminde kullanım gördüğü düşünülmekte.

Kazı çalışmalarını yürüten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, kalenin çok tanrılı pagan dönemine ait olduğunun kesinlik kazandığını belirtti. Yücel, “Kurul Kalesi MÖ. 2100 yıllarında yaşamış Pontus kralı 6. Mitridat’ın yaptırdığı çok fonksiyonlu bir kale. Antik dönemlerde kentsel yapılar savunma amaçlı olarak bir sur duvarı içerisinde oluyordu. Bu amaçla Mithridates burayı hem yerleşime hem savunmaya uygun bir şekilde yaptırmış.” dedi.

6. Mithridates dönemine ait 2.000 yıllık bronz heykel, Ordu Etnografya Müzesi’ne verildi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login