Norveç’in dağlarındaki kalıcı karlar ve buzullar erimeye ve birçok arkeolojik katman açığa çıkarmaya başladı. Opplan’daki buzullarda uzun zamandır araştırmalar yapan Arkeolog Lars Pilø “Aslında yeni bir buzul çağına yaklaşıyor olmamız gerekiyor ama son 20 yılda yazın, buzulların gittikçe daha derinlerinden buluntuların ortaya çıktığına şahit olduk” diyor.
2014 yazı bu açıdan oldukça yoğun geçmiş. Sadece Oppland bölgesinde, Pilø ve arkadaşları buzullardan çıkan 400’den fazla buluntu buldu. Bunların arasında bir at kafatası, Vikingler tarafından kullanılan yürüyüş değnekleri ve Taş Çağı’ndan bir ok gövdesi bulunuyor.
Pilø ve arkadaşlarının araştırmalarda bulunduğu buzulun yakınında, eski zamanlarda bir dağ geçidi bulunuyordu. İnsanlar buradan hayvanlarıyla birlikte dağları aşıyor ve yazlık çiftliklerine gidip geliyorlardı. Bu geçidi kullanan yolcular, yüzyıllar boyunca burada birçok çeşitli kalıntı bıraktı. Pilø genelde avcılıkla ilgili eşyalar bulduklarını söyledi. “Bazen de eldivenler ve ayakkabılar gibi günlük eşyalar ya da dağları geçerken ölen atların iskeletleri gibi şeyler buluyoruz. İşte bunlar çok ilginç oluyor!” diyor Pilø.
Bulunan bu objeler, Taş Çağı’ndan beri Norveç’te yaşamış olan insanlarla ilgili birçok bilgi veriyor. Bir yandan buluntular ortaya çıkarken, bir yandan da arkeologların bu buluntuları doğanın koruduğu kadar iyi bir şekilde koruyabilmeleri gerekiyor.
Dağlarda yaşayan insanlardan geriye kalan benzer buluntular Rocky Dağları’nda, Ant’larda ve Alp’lerde bulundu. Gerileyen ve eriyen buzulların ortaya çıkardığı arkeolojik kalıntılarla ilgilenen Buzul Arkeolojisi yeni bir arkeoloji dalı olarak ortaya çıkarken, Norveç’te de yeni kalıntılar keşfedilmeye devam ediliyor. Şu ana kadar sadece Oppland’da 2000 buluntu ortaya çıktı.
You must be logged in to post a comment Login