Nil Nehri Vadisinde 3.000 Yıllık At Mezarı Bulundu

Nil Nehri vadisindeki Tombos’ta 3.000 yıllık bir at mezarı bulunması, atların insanlar için önceden tahmin edilenden çok daha fazla önemli olduğunu gösteriyor ve insanlarla hayvanlar arasındaki ilişkiye yeni bir bakış kazandırıyor.

Bu keşif 3000 yıldan fazla süre önce insanlar ve hayvanlar arasındaki ilişkiye bir pencere açıyor. C: Purdue University

Tombos atı 2011 yılında keşfedildi ve Purdue ekibinin üyeleri Profesör Michele Buzon ve mezun öğrenci Sarah Schrader, atın kazı ve analizlerinde rol aldı. Söz konusu at, MÖ 1050-728 yıllarına tarihleniyor ve yüzeyin 1,5 metre altındaki bir mezarda bulundu. Kestane rengi kürke sahip at, defin pozisyonunda ve kefenle gömülmüştü.

(Günümüz Atları, Arap ve Türkmen Atı Soylarından Geliyor)

Profesör Buzon, “Bu atın kasıtlı olarak gömüldüğü açıktı ve bu oldukça büyüleyici. Toynaklar üzerindeki kumaş kalıntıları kefen varlığını gösteriyor. Kemiklerdeki değişimler ve dizgine ait demir parçaları atın araba çektiğini gösteriyor olabilir. Tombos’ta önceki kazılarımızda böyle bir şey bulamadık. Hayvan kalıntıları bu alanda oldukça nadir.” diyor.

Biyoarkeolog Buzon, California Üniversitesi’nden Antropoloji profesörü Stuart Tyson Smith’le 18 yıl boyunca modern Sudan’daki bu alanda çalıştı ve her ikisi de projenin asıl araştırmacıları. Buzon, Yeni Krallık Imparatorluğu sırasında Nubialılar ve Mısırlıların hayatlarını anlamak için 3.000 yaşındaki mezar alanlarından sağlık ve kültürel kanıtları kullanıyor. Bu, Mısırlıların yaklaşık MÖ 1500’de Nil Nehrindeki ticaret güzergahlarına erişim kazanmak için bu bölgede kolonize olduğu zamana denk geliyor. Yıllar boyunca çömlekler, araç gereçler, oymalar dahil olmak üzere yüzlerce insan yapımı eser bu mezar bölgesinde ortaya çıkarıldı.

Schrader, “At bulmak beklenmedikti. Başlangıçta, modern olup olmadığından emin olamadık. Ama yavaşça bokböceği, kefen ve atın ağzına takılan kantarmayı destekleyen takı gibi kalıntıları ortaya çıkardıkça durumu anlamaya başladık. Bu noktada, bunu bulmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Tabii ki, karbon14 tarihleri geldiğinde ve ne kadar eski bir at olduğu doğrulandığında daha da heyecanlı oldu. ”

(Pompeii’de Patlamadan Kaçmak için Koşum Takılmış Atlar Bulundu)

Schrader, “At hayattayken ona iyi davranılmış, yetişkinliğe kadar yaşadığı görülüyor. Aynı zamanda o eski Tombos halkı için önemliydi çünkü gömülmüştü (genellikle bu tür ritüeller insanlar için yapılırdı). Ayrıca, gerçek şu ki, Afrika’nın bilinen en eski demirlerinden olan bazı parçaların atla ilişkilendirilmesi, atın insanlar için ne kadar özel olduğunu gösteriyor. Tombos ‘da gömülü olması, bu kasabanın sömürge sonrası Napata döneminde de önemli bir işlevi olduğunu gösteriyor. ”


Science Daily. 25 Nisan 2018.

Makale: Schrader, S. A., Smith, S. T., Olsen, S., & Buzon, M. (2018). Symbolic equids and Kushite state formation: a horse burial at Tombos. antiquity, 92(362), 383-397.

Marmara Üniversitesi Eczacılık bölümü öğrencisi, arkeolojiye küçük yaşlardan beri ilgi duyuyor.

You must be logged in to post a comment Login