Yapılan araştırma ve deneyler, Neandertallerin kullandıkları mızraklarla uzak mesafeden avlarını öldürebildiğini gösteriyor.
Neandertallerin bizim yeteneksiz ve kaba kuzenlerimiz olduğu düşünülebilir, ancak yeni bir çalışma onların düşündüğümüzden daha akıllı olduklarını öne sürüyor, özellikle de avlanma konusunda.
Araştırma, soyu tükenmiş Neandertallerin, uzak bir mesafeden öldürebilecek kadar gelişmiş silahlar yaptığını tespit etti. Bilim insanları, Neandertallerin 20 metreden uzaktaki bir hedefi vurabilecekleri mızraklar ürettiklerini düşünüyor.
(Neandertaller ve Atalarımız Benzer Seviyede Yaralanıyordu)
Araştırmanın baş yazarı Dr Annemieke Milks şunları söylüyor: “Önceki teoriler, Neandertallerin, sadece yakın temastayken elle kullanılan mızraklarla avlarını itme gücüyle vurabilecekleri düşüncesindeydi.
“Fakat eğer onları 15 ila 20 metre arasında fırlatabilirlerselerdi, bu gerçekten Neandertallerin kullanabileceği daha geniş bir av stratejileri yelpazesi açardı.”
Araştırmacılar 1990’larda Almanya’daki Schöningen’de bulunan tahta mızrakları incelediler.
Bu mızraklar alaçamdan yapılmıştı ve yaklaşık 300.000 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca binlerce kemik parçası ile birlikte keşfedilmişlerdi.
Ekip, bu silahları kopyalayarak performansını test etti ve daha sonra onları belli bir mesafeden bir hedefi vurmaya çalışan cirit sporcularına verdi.
Dr Milks, “Cirit sporcuları kesinlikle Neandertallere göre mükemmel bir eşleşme değil.” diyor.
(Neandertal ve Denisovalı Melezi Denny ile Tanışın)
“Fakat daha önce, bu konuda yeteneksiz kişilerin bu silahları deneysel çalışmalarda vurmalarına ya dresia atmalarına güvendik, bu yüzden nasıl çalıştıkları hakkındaki fikirlerimiz yeteneksiz kullanımlara dayanıyordu.”
760-800 gram ağırlığındaki mızrakların, uzun mesafeli silahlar olarak kullanılmaya yetecek kadar kesin bir hızda seyahat etmek için çok ağır olduğu düşünülmüştü.
Ancak araştırmacılar, sporcuların mızrakların kopyalarını 20 metreye kadar bir hedefe tam olarak ulaştırabilecek kadar fırlatabildiklerini gördü.
Dr Milks, “Mesafeler şu anda önerilen mesafelerden çok daha fazla, ancak aynı zamanda büyük avları öldürebilecek kadar enerji harcayabiliyorlar.” diyor.
“Bu gerçekten Neandertal avcılığının davranışsal repertuarını genişletiyor. Neandertallerin ne kadar zeki olduklarına dair gittikçe daha fazla kanıt elde ediliyor.”
Silah üretmeye ek olarak, aynı zamanda alet de üretebiliyor ve kullanabiliyorlardı. Hatta Fransa’da yeraltında bulunan gizemli taş halkaları gibi daha büyük ölçekte nesneler bile yaratabiliyorlardı.
Diğer arkeolojik kanıtlar, bazı Neandertallerin, hastalarına baktıklarını ve ölülerini gömdüklerini gösterirken, son zamanlarda yapılan bir araştırma, İspanya’daki üç alanda mağara resimlerinin keşfi ile el sanatını da kullanabildiklerini ileri sürdü.
(Resmileşti: Neandertaller Mağara Resmi Yapıyordu)
Neandertaller ayrıca insanlarla da çiftleşti ve günümüzde Avrupalılar, Asyalılar ve Okyanusyalılar’da az miktarda DNA mirası bıraktılar.
Gibraltar Müzesi’nin baş araştırmacısı Clive Finlayson, araştırma hakkında yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “300,000 yıl öncesindeki erken insanların böyle bir yeteneğe sahip olmalarına şaşırmadım.
“İnsanlar, düşündüğümüzden çok daha uzun zamandır akıllılar. Yalnızca kendi atalarımıza uygulanan bir bilişsel devrim fikri tamamen geçersiz.”
“Ancak mızrakların neden şimdi Neandertallere atfedildiğinden emin değilim. Neandertaller veya ataları (Homo heidelbergensis) tarafından yapılmış olabilirler ve sadece kronolojiye dayanarak hangi insan olduğunu tayin etmek doğru sayılmaz.”
BBC. 25 Ocak 2019.
Makale: Annemieke Milks, David Parker & Matt Pope. 2019. External ballistics of Pleistocene hand-thrown spears: experimental performance data and implications for human evolution. Scientific Reports.
You must be logged in to post a comment Login