Neandertal kemiklerinde bulunan kolajendeki izotop kompozisyonu, Neandertallerin diyetinin çoğunluğu mamut ve gergedan gibi ot yiyen büyük hayvanlardan oluşmasına rağmen, bitkisel gıdaları da içerdiğini ortaya koydu.
Paleo-diyet günümüzde bir beslenme trendi olarak sık sık anılıyor, peki soyu tükenmiş atalarımız tam olarak ne yiyordu?
Tübingen Üniversitesi Seckenberg İnsan Evrimi ve Paleoçevre Merkezi’nden Profesör Hervé Bocherens “Neandertellerin beslenmesini ayrıntılı olarak inceledik. Soyu tükenmiş akrabaşarımızın, ağırlıklı olarak mamut ve tüylü gergedan gibi büyük otçul hayvanlarla beslendiğini belirledik” dedi.
Belçika’da incelenen iki kazı alanında, 45,000 ila 40,000 yıllık mamut, tüylü gergedan, vahşi at, rengeyiği, Avrupa bizonu, mağara sırtlanı, ayı, aslan ve kurt kalıntıları bulundu. Yakın çevrede ayrıca birkaç Neandertale ait kemikler bulundu. Kemiklerdeki kolajen üstünde izotop çalışmaları yapan araştırmacılar, Neandertallerin beslenmesinin, diğer yırtıcı hayvanlardan oldukça farklı olduğunu ortaya koydu.
Kolajen; kemik, diş, kıkırdak, sinir, kiriş ve derideki bağ dokusunun önemli bir organik bileşenidir.
Bocherens “Daha önce Neandertallerin hayvan komşlarıyla aynı yiyecek kaynaklarını kullandığı varsayılmıştı. Fakat sonuçlarımız, bütün diğer yırtıcıların çok spesifik bir ekolojik konumda olduğunu gösteriyor: genellikle ren geyiği, vahşi at ya da step bizonu gibi daha küçük avları tercih ediyorlar. Neandertaller ise başlıca olarak mamut ve tüylü gergedan gibi büyük otçullar üzeriine uzmanlaşıyor” diyor.
Fakat Neandertaller sadece et ile yaşamını sürdürmüyordu. Kolajendeki aminoasitlerin izotop incelemesi, Neandertallerin diyetinin %20’sinin bitkilerden oluştuğuna dair kanıtları ortaya çıkardı. Bilimsel çevrelerde, evrimsel biyoloji açısından önemli olan bu soru onyıllardır yoğun bir şekilde tartışılmasına rağmen somut bir sonuca ulaşılamamıştı.
Bocherens “Bu araştırmada ilk olarak, geç dönem Neandertallerin diyetindeki vejeteryan yiyecek oranını nicelik olarak belirleyebildik. Benzer sonuçlara daha yakın tarihli Taş Çağı insanları insanları için de ulaşıldı” dedi.
Tübingen üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları çalışmaların yaklaşık 40,000 yıl önce Neandertal soyunun tükenmesine neyin neden olduğu konusunda daha iyi bir fikir vereceğini umuyor. Bocherens “Beslenmenin, Neandertellerin insanlara yerini bırakmasında belirleyici bir faktör olmadığına dair gittikçe daha çok kanıt elde ediyoruz” dedi.
University of Tübingen, 14 Mart 2016
You must be logged in to post a comment Login