Neandertal Çocukları, Sapiens’e Benzer Şekilde Sütten Kesildi

Neandertaller, büyüme hızı Homo sapiens’e benzeyen çocuklarını büyütürken modern insanlara benzer şekilde davrandılar.

Bir çocuk Neandertal 40.000-70.000 yıl önce kalıcı dişleri çıkarken bu dişini kaybetti. C: University of Bologna

Üç Neandertal süt dişinin jeokimyasal ve histolojik analizlerinin kombinasyonu sayesinde araştırmacılar, büyüme hızlarını ve sütten kesilmenin ne zaman başladığını belirleyebildiler. Bu dişler, 70.000-45.000 yıl önce Kuzeydoğu İtalya’nın küçük bir bölgesinde yaşayan üç farklı Neandertal çocuğuna aitti.

(Bebek Neandertallerin, Yetişkinler Gibi Geniş Göğüs Kafesi Vardı)

Dişler gelişir ve histolojik tekniklerle anlaşılabilen büyüme çizgileri şeklinde (ağaç halkalarına benzer) bilgileri kaydeder. Bu tür bilgileri lazer kütle spektrometresi ile elde edilen kimyasal verilerle birleştiren bilim insanları, bu Neandertallerin 5-6 aylıkken çocuklarının diyetine katı yiyecekler eklediklerini gösterebildiler.

Kültürel değil fizyolojik

Çalışmanın ilk yazarı olan Alessia Nava şöyle diyor, ‘’Sütten kesmenin başlangıcı kültürel faktörlerden çok fizyoloji ile ilgilidir. Aslında modern insanlarda katı gıdaya geçiş, çocuğun daha fazla enerji verici besin kaynaklarına ihtiyaç duyduğu 6 aylık olduğu dönemde gerçekleşir. Bu durum çok farklı kültürler ve toplumlarda benzerdir. Şimdi Neandertallerin de çocuklarını modern insanlarla aynı zamanlarda sütten kesmeye başladığını biliyoruz.’’

Federico Lugi ise, ‘’Özellikle diğer primatlarla karşılaştırıldığında, büyüyen insan beyninin yüksek enerji talebinin çocuk diyetlerinde katı yiyeceklerin erken verilmesini tetiklediği düşünülebilir.’’ diyor.

Neandertaller, insanın evrim ağacındaki en yakın kuzenleridir. Bununla birlikte, büyüme hızları ve metabolik baskıları bilimsel literatürde hala oldukça tartışılıyor.

Analiz edilen üç Neandertal süt dişinin 3D rekonstrüksiyonu C: Federico Lugli

Bologna Üniversitesi’nden Stefano Benazzi, ‘’Bu çalışmanın sonucu Neandertaller ve Homo sapiens arasındaki, bebeklik döneminde enerji ihtiyaçları ve büyüme hızındaki benzerlikleri ortaya koyuyor. Birlikte ele alındığında, bu faktörler muhtemelen yenidoğan Neandertaller ile modern insanların benzer ağırlıkta olduğunu, benzer gebelik geçmişine, erken yaşam ontogenisine ve potansiyel olarak daha kısa doğum arasına işaret ettiğini gösteriyor.’’ diyor.

Bu çalışmada incelenen üç süt dişi, Kuzeydoğu İtalya’nın bugünkü Vicenza ve Verona vilayetleri arasındaki sınırlı bir bölgede bulundu: Broion Mağarası, Fumane Mağarası ve De Nadale Mağarası. Bilim insanları, erken başlayan diyetlerinin ve büyümelerinin yanı sıra, zamana bağlı stronsiyum izotop analizlerini kullanarak bu Neandertallerin bölgesel hareketliliği hakkında da veri topladılar.

Goethe Üniversitesi’nden Wolfgang Müller, ‘’Daha önce diğer bilim insanlarının söylediğinden daha az hareketlilerdi. Dişlerinde kaydedilmiş olan stronsiyum izotop işaretleri, zamanlarının çoğunluğunu yaşadıkları alanın etrafında geçirdiklerini gösteriyor. Bu da modern bir zihinsel kalıba ve yerel kaynakların bilinçli bir şekilde kullanımına işaret ediyor.’’ diyor.

‘’İlgili dönemdeki genel soğumaya rağmen, Kuzeydoğu İtalya neredeyse her zaman yiyecek, ekolojik değişkenlik ve mağaralar açısından zengin bir yer olmuştu ve bu da bu bölgede Neandertallerin yaklaşık 45.000 yıl öncesine kadar hayatta kalmasını açıklar nitelikte.‘’ diyor De Nadale ve Fumane arkeolojik kazılarından elde edilen bulgulardan sorumlu yazar Marco Peresani.

Bu araştırma, bize hem çok yakın hem de gizemli bir insan türü olan Neandertaller hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar, daha önceki genetik analizlerden elde edilen az oranda Neandertal popülasyonunun sütten kesilme yaşındaki farklılıklardan kaynaklandığını ve diğer biyokültürel faktörlerin onları ölüme götürdüğünü düşünüyorlar.


University of Bologna. 2 Kasım 2020.

Makale: Nava, A., Lugli, F., Romandini, M., Badino, F., Evans, D., Helbling, A. H., … & Duches, R. (2020). Early life of Neanderthals. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi mezunu. Aynı okulda Tarihöncesi Arkeolojisi bölümünde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login