Rusya’da Tver Devlet Müzesi’nin restorasyonu çerçevesinde yürütülen kazılarda arkeologlar Ortaçağ’dan kalma bir gümüş hazinesi buldular. İlginç olan ise, hazinenin, müzenin genel müdürünün odasının 2 metre altında bulunması oldu.
Üstü 13. yy’daki Moğol istilalarından kalma seramiklerle kapatılmış bir çukurda, gümüş saç süsleri, gümüş zincirler, boncuklar, kolyeler ve başka takılar bulundu. Arkeologlar takıların Tver’li bir soylu kadına ait olabileceğini düşünüyor. Tver’li soylu kadın şehre yapılan bir saldırıda ölmüş ya da başka bir nedenden geri dönüp kıymetli eşyalarını sakladığı yerden alamamış olabilir. 15. Yüzyılda müzenin üstünde olduğu alan düzeltildiğinde, işçiler definenin 15 cm kadar yakınına gelmiş olmalılar ama şans eseri bu zamana kadar define ortaya çıkarılmamış.
Buluntuların onlarcası gümüşün ince bir şekilde bükülmesiyle ve telkari yöntemiyle yapılmış. Madalyonlar, hasır şekilli ve hayvan betimli takılar da diğer bulunan takılar. Bunlara benzer takılar genelde 1237-1238 yıllarında gerçekleşen Moğol istilasıyla ilişkilendiriliyor. Buluntuları kesin olarak bu yıllara tarihlendirmek mümkün olmasa da, Rus şehirlerinin Moğol istilasına uğradığı zamanla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Birçok Rus şehrinde 13. yüzyılın ortasına tarihlenen dönemde yangın ve tahribat izleri bulunuyor.
You must be logged in to post a comment Login