Paleopatologlardan ve tıp uzmanlarından oluşan bir ekip, mumyalanmış eski Mısırlı çocuklarda aneminin yaygın olduğunu ortaya çıkardı.
Uluslararası Osteoarkeoloji Dergisi’nde yer alan çalışmalarında araştırmacılar, eski Mısır’dan çok sayıda mumyalanmış çocuk kalıntılarını, iskeletlerini incelemek için bilgisayarlı tomografi taramalarına tabi tuttu.
Araştırma ekibi, çalışmalarını yetişkinliğe ulaşmadan önce ölen ve daha sonra mumyalanmış olan çocuklara odakladı. Çocukları mumyalamak, basitçe gömülen insan kalıntılarının aksine, bedenlerin günümüze kadar korunmasını sağladı. Ancak modern araştırmalar, mumyalama işleminde kullanılan sargıların açılmasına izin vermiyor; bu nedenle araştırmacılar, içinde ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek adına sargıları içini görmek için modern makineler kullanmak zorunda.
(İlgili: Çayönü’nde Neolitik Bir Çocuğun Kafası Dağlanmış)
Bu yeni çalışmada araştırmacılar, tüm iskeleti incelemek için 21 çocuk mumya (1 ila 14 yaş arası) üzerinde tüm vücut Bilgisayarlı Tomografi taramaları yaptılar. Bunu yaparken, yedi çocukta, kafatasının beyni tutan kısmı olan kranial kubbenin patolojik genişlemesine dair kanıtlar buldular. Bu genişleme tipik olarak anemi ile ilişkilendiriliyor.
Anemi genellikle yetersiz beslenmeden kaynaklanır. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde azalmaya yol açar, bu da beyne ve kemikler dahil vücudun diğer bölgelerine yeterli oksijenin taşınamayacağı anlamına gelir.
Kansızlığı olanlar tipik olarak demir eksikliği, gastrointestinal sistemde kanama, iltihaplanma ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine bağlı kronik enfeksiyonlar gibi başka sorunlardan da muzdarip olur. Bilgisayarlı Tomografi taramalarından aneminin çocukların ölümlerine neden olup olmadığını söylemek mümkün değildi, ancak araştırma ekibi bunun en azından ölümlerine katkıda bulunan bir faktör olduğunu öne sürüyor.
Ekip ayrıca vücudun hemoglobin üretemediği talasemi (Akdeniz anemisi) hastası ve aynı zamanda genişlemiş bir dili olan bir çocuk buldu. Bu çocuk bir yıldan az yaşamıştı ve neredeyse kesinlikle hastalıkla ilişkili birçok belirtiye yenik düşmüştü.
Makale: Stephanie Panzer et al. 2023. Anemias in ancient Egyptian child mummies: Computed tomography investigations in European museums. International Journal of Osteoarchaeology.
You must be logged in to post a comment Login